Cunoscutul psiholog american, Robert Epstein, susține că oamenii care își doresc o viață mai bună trebuie să facă trei lucruri: să își modifice mediul în care trăiesc, să își monitorizeze comportamentul și să facă o promisiune unei alte persoane că își vor schimba comportamentul, se arată într-un comunicat trimis pe adresa redacţiei www.sanatateatv.ro .

„Atunci când vrei să pornești într-o nouă direcție pentru a avea o viață mai bună, încearcă cele 3 reguli: modifică-ți mediul, monitorizează-ți comportamentul și fă o promisiune altei persoane că îți vei schimba comportamentul”, a spus Robert Epstein, în cadrul unui workshop susținut în România.

În opinia sa, cel mai bun mod în care un psiholog își poate ajuta clienții este să-i învețe să se ajute singuri.

„Fiecare persoană își poate atinge potențialul maxim cu ajutorul științei comportamentale”, a spus psihologul.

Potrivit acestuia, în spatele creativității „există principii științifice pe baza cărora pot fi dezvoltate tehnici puternice de stimulare” a acesteia „pentru orice individ sau instituție”.

De altfel, în opinia sa, întregul comportament uman poate fi înțeles în termeni științifici.

Potrivit lui Robert Epstein, fiecare individ în parte poate învăța tehnici de self-management care să îl ajute să își atingă potențialul.

În argumentația sa, psihologul s-a bazat pe teoriile lui B. F. Skinner, unul dintre cei mai relevanți psihologi behavioriști, curent care se axează pe modificarea comportamentului prin diverse metode în scopul îmbunătățirii vieții unei persoane, se arată în comunicatul de presă emis de Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată (ACTA), asociația care a organizat workshop-ul din România.

Înființată în 2008, Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată a devenit un standard profesional prin rezultatele remarcabile în programele de intervenție pentru copiii cu tulburări comportamentale și din spectrul autist și s-a specializat în domeniul de formare a terapeuților ABA (Applied Behavior Analysis) din România.

SănătateaTV.ro