Ce este psihoterapia integrativă?

 

Psihoterapia integrativă este o abordare nouă, aplicată de un număr tot mai mare de psihoterapeuți la nivel internațional. Abordarea integrativă are la bază teoriile psihanalitice, umaniste și cognitiv-comportamentale. Psihoterapeuții cu abordare integrativă aplică elemente din diferite teorii psihoterapeutice și construiesc strategia de intervenție în funcție de nevoile specifice ale fiecărui client.

Psihoterapia integrativă promovează flexibilitatea și integrarea în modul de abordare al problemelor cu care se prezintă clienții.

 

„Nu exisă boală, există pacient”

 

Principiul: „Nu există boală, există pacient” este unul după care se ghidează medicina modernă. În psihoterapie, pacientul este numit client, pentru o mai bună cooperare. Această metodă de abordare integrează la același client diferite alte metode psihoterapeutice, în funcție de evoluția patologiei la momentul prezentării clientului în terapie, în funcție de starea psihică a clientului și de stilul său de atașament.

Fiecare client tolerează și gestionează diferit situațiile și se pliază diferit pe metodele utilizate în terapie. Pentru majoritatea clienților, care frecvent se prezintă în criză, psihoterapia cognitiv-comportamentală (de exemplu) poate părea prea rigidă sau chiar prea dură la începutul terapiei. De aceea, psihoterapia integrativă va aborda acest client în mod diferit inițial, prin metode mai blânde, precum cele centrate pe ascultare, reformulare și empatie până la ieșirea din criză. Apoi, terapeutul va trece la testarea pacientului prin unelte specifice pentru a stabili cu ce tip de pacient se confruntă. Se trece apoi la formularea unui plan terapeutic în funcție de tipul clientului pe care terapeutul îl are în față.

 

Nemulțumirea clientului în relația psihoterapeutică

 

Mulți clienți pot avea o percepție eronată asupra psihoterapiei, crezând că psihoterapeutul nu trebuie decât să îi aprobe gestual printr-o figură compătimitoare și empatică. Aceasta este adesea descrierea abordării psihanalitice. Este o abordare minunată, dar de lungă durată și costisitoare, fiind de asemenea rezervată unor probleme profunde și vechi. Necesită un cadru terapeutic aparte și se aplică cu succes abia după stabilizarea clientului și rezolvarea situației lui acute, de criză. Se face după obținerea acordului clientului, după ce i s-au explicat beneficiile metodei în balanță cu alte metode psihoterapeutice.

Unii clienți vor să lucreze concret, să beneficieze de o metodă activă și rapidă pentru problema lor. Pentru aceștia, terapeutul trebuie să vină rapid cu un plan de intervenție argumentat și valid. Astfel de momente sunt evitate în psihoterapia integrativă pentru că se stabilesc cu prioritate nevoile clientului de la primele ședințe.

 

Un plan de intervenție bine pus la punct

 

Întregul plan de intervenție se prezintă clientului de la început, în linii mari, imediat după elaborarea lui, în măsura în care nu afectează procesul terapeutic pe planul inconștient sau conștient. Un plan de intervenție se face numai după evaluarea inițială a problemei, după stabilirea termenilor contractului terapeutic și după stabilirea clară a tipului de client prin unelte teste specifice metodei (stabilirea tipului comportamental, a stilului de atașament, a gradului de anxietate și/sau depresie și a riscului suicidar). Aceștia sunt pași fără de care un plan de intervenție poate da greș.

În psihoterapia integrativă există o organizare riguroasă și se respectă acest algoritm. Astfel, clientul știe de la început pentru ce vine, cât de des vine, aproximativ pentru cât timp vine, va avea ședințe de evaluare a realizărilor din ședințele precedente, va fi informat mereu ce se lucrează și ce se va lucra în următoarele ședințe.

Ultimul update: 21 decembrie 2018

Specialist:

Andreea Luțescu

Andreea Luțescu este medic specialist medicină de familie cu formare în psihoterapie integrativă.