Psoriazisul este o afecţiune a pielii transmisă pe cale genetică şi care nu este contagioasă. Momentul debutului este, în medie, în jurul vârstei de 20-22 de ani. Însă sunt şi situaţii, mai rare, când pot apărea mai devreme sau mai târziu.

„Boala nu este transmisibilă. Nu este boală contagioasă. Nu este o boală infecţioasă. Din păcate este boala individului respectiv, iar uneori poate să ia forme foarte urâte. (...) Individul poate să aibă genele şi toată viaţa să nu facă nicio leziune de psoriazis, pentru că nu a întâlnit unul sau altul din factorii declanşatori. (...) Între aceşti factori declanşatori există în primul şi în primul rând stresul neuropsihic, care înseamnă nu numai veşti proaste sau că ai avut un accident de maşină sau a murit cineva drag etc., ci poate să fie şi surmenare, oboseală, tracasare, nedormit nopţile. Toate acestea pot declanşa psoriazisul”, a declarat pentru www.sănătateatv.ro prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu, preşedintele Societăţii Române de Dermatologie. 

La orice mică bănuială de psoriazis, persoana în cauză trebuie să se prezinte la medicul de familie sau la medicul specialist pentru a primi un diagnostic corect şi un tratament corespunzător. 

SănătateaTV.ro