Mulți părinți știu că trebuie să păstreze medicamentele astfel încât acestea să nu fie niciodată la îndemâna copiilor – în dulapuri închise sau în alte locuri greu accesibile celor mici. Cu toate acestea, foarte multe persoane țin temporar medicamente și în locuri ușor accesibile copiilor – în poșete, genți și rucsacuri, în noptiere sau pe masă – în special atunci când urmează un tratament sau când dozele trebuie luate regulat.

 

Medicamente „la vedere”

 

Pentru un părinte, un bunic sau alt membru al familiei, un medicament ținut „la vedere” ajută să nu uităm că trebuie să luăm următoarea doză. Pentru copiii mici însă, poate fi un pericol mortal. Acesta este mesajul pe care îl transmite organizația nonguvernamentală Safe Kids. Un raport publicat recent de organizație arată că, la fiecare zece minute, un copil din Statele Unite ale Americii ajunge la camera de gardă intoxicat cu medicamente.  

Care sunt motivele care fac ca, în ciuda precauțiilor părinților, un număr mare de copii să ajungă să se intoxice cu medicamente? Ce pot face părinții pentru a reduce accesul copiilor la medicamente? Rezultatele raportului arată că, deși părinții știu că medicamentele trebuie păstrate în siguranță, departe de curiozitatea copiilor, mulți țin medicamente și în alte locuri, mai puțin sigure, din casă, în special dacă este vorba despre medicamente care sunt luate uzual sau atunci când o persoana urmează un tratament.

 

Siguranță cu jumătăți de măsură

 

Aceste obiceiuri le creează părinților un sentiment de falsă siguranță: ei știu că, în majoritatea timpului, iau precauții privind păstrarea în siguranță a medicamentelor. În același timp, excepțiile de la regulă creează posibilitatea și riscul ca cei mici să obțină acces la medicamente.

O altă cauză a acestor accidente identificată în cadrul raportului se referă la subestimarea abilităților copiilor de către părinți. Copiii cresc repede, iar abilitatea acestora de a se cățăra, de a deschide uși și dulapuri, de a ajunge la obiectele de pe masă sau de a cotrobăi prin genți și rucsacuri ia foarte mulți părinți prin surprindere. De asemenea, în raport se precizează că mulți părinți nu-și iau măsuri de siguranță în avans, ci abia după ce observă că abilitățile copilului au crescut. Asta lasă loc liber pentru producerea unor accidente.

 

Sfaturi utile pentru părinți și bunici

 

Raportul publicat de Safe Kids include și un capitol dedicat sfaturilor practice pentru părinți, pentru a minimiza riscul celor mici de a se intoxica cu medicamente. Cel mai important sfat se referă la păstrarea în siguranță a tuturor medicamentelor, fără excepții, chiar și a celor folosite frecvent. În foarte multe cazuri, copiii găsesc medicamente în gențile părinților, în rucsacuri și serviete. Este bine ca acestea să fie ținute la înălțime – în cuier, de exemplu – unde copiii nu pot ajunge.

De asemenea, este important ca bunicii, rudele, bona sau prietenii care vin în vizită – toți cei care vizitează casa frecvent – să fie informați în legătură cu modul sigur de stocare și păstrare a medicamentelor sau a genților și bagajelor unde ar putea să se afle medicamente.

 

Serviciul telefonic de urgență Toxapel

 

Este bine de știut că în România funcționează din 1999 Toxapel, un serviciu telefonic de urgenţă care oferă informații despre primul ajutor în caz de intoxicații la copii până la sosirea salvării sau până la prezentarea acestora la spital.

Serviciul Toxapel a fost pus la punct de departamentul de toxicologie al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” București. Serviciul Toxapel funcţionează 24 de ore din 24 şi acoperă întreg teritoriul ţării, putând fi apelat de la orice telefon fix, public sau mobil.

Baza de date conţine aproximativ 5.000 de înregistrări, fiind incluse toate substanţele medicamentoase înregistrate în România, precum şi alte substanţe cu potenţial toxic utilizate în industrie şi în gospodărie. Fiecărei substanțe toxice îi este asociat un protocol de acordare a primului ajutor în contextul în care prima jumătate de oră este esenţială în cazul celor mai multe intoxicaţii.

Dacă suspectați că cel mic a ingerat un medicament sau o altă substanță periculoasă, primul lucru pe care ar trebui să-l faceți este să apelați numărul unic de urgență 112. Apoi, apelați serviciul de urgență Toxapel – 021.210.62.82.

Ultimul update: 18 martie 2019

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.