Articolul 6 din Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului afirmă că fiecare copil are dreptul inalienabil la viaţă. Din nefericire, cifrele cu privire la mortalitatea infantilă ridică semne de întrebare cu privire la acţiunile autorităţilor locale şi internaţionale pentru a opri acest flagel.

Conform cifrelor prezentate de UNICEF, 8.8 milioane de copii cu vârste mai mici de cinci ani, mor în fiecare an, acest lucru însemnând că un copil moare la fiecare trei secunde. În prima zi de viaţă mor două milioane de copii, iar alte patru milioane, în prima lună de viaţă. Astfel, rata mortalităţii la copii este foarte mare, cu precădere în ţările sărace sau cu venituri medii.

Din cauza unor lacune grave la nivelul guvernelor şi instituţiilor din domeniul sănătăţii, fără sisteme şi practici îmbunătăţite, copiii cu vârste mai mici de cinci ani riscă să moară din cauze precum pneumonia, rujeola, diareea, malaria şi HIV-SIDA, iar 35% din decese apar pe fondul subnutriţiei. Cel puţin 60% din aceste decese pot fi prevenite, spun specialiştii. Astfel, cauzele neonatale pot fi combătute prin îngrijirea efectivă şi corectă în timpul sarcinii, precum şi prin asistarea la naştere de către asistente sau moaşe. Pneomonia, diareea, malaria şi pojarul pot fi tratate prin vaccinare şi tratamente specifice, iar subnutriţia prin alăptare la sân şi tratament cu vitamina A pentru stimularea sistemului imunitar.

Obiectivul IV de Dezvoltare al Mileniului al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, prevede reducerea cu două treimi, până în 2015, a ratei mortalităţii copiilor sub cinci ani, dar calculele au cu totul alt termen, deoarece în ritmul actual, abia în 2045 va putea fi atins acest scop, iar alte milioane de copii şi-ar putea pierde viaţa, din cauze prevenibile.

Dintre mijloacele prin care această situaţie dramatică poate fi schimbată, astfel că milioane de vieţi ar putea fi salvate, amintim alocarea unor fonduri globale, îngrijirea pre şi post-natală şi asistenţa la naştere, imunizarea şi vaccinarea copiilor, prevenirea infecţiilor şi maladiilor, alăptarea la sân, accesul la apă potabilă şi planificarea familială.

SănătateaTV.ro