Alergiile sunt boli complexe, produse de organismul uman, la contactul cu unele substanţe din mediu (alergeni), a declarat, pentru SănătateaTV, dr. Poliana Leru, medic primar alergolog şi internist, în cadrul Spitalului Clinic “Colentina”. Aceste afecţiuni, continuă dr. Poliana Leru, depind de particularităţile substanţei alergene, ale organismului, precum şi de cele ale organului afectat.

Substanţele care declanşează alergia pot ajunge în organism pe cale respiratorie (inhalată), prin ingerare (alergii alimentare) sau prin administrarea unor medicamente. În funcţie de zona afectată, dr. Poliana Leru susţine că reacţiile alergice pot fi de mai multe tipuri. Astfel, distingem reacţiile cutanate ca dermatita atopică, urticariile sau angioedemul, alergii respiratorii ca rinita alergică sau astmul bronşic, manifestări digestive, cum este refluxul gastro- esofagian sau alergii severe, ca cele anafilactice, explică dr. Poliana Leru.

Putem vorbi şi despre alergii sezoniere, cum sunt cele date de polenul  gramineelor (la începutul verii), de pomii infloriţi, la începutul primaverii, sau de buruieni şi alte ierburi salbatice, susţine dr. Poliana Leru.

Simptomatologia reacţiilor alergice variază după tipul alergenului şi după organul afectat. Dr. Poliana Leru atrage atenţia că, deşi de cele mai multe ori o mâncărime a pielii trădează o alergie, nu întodeauna o reacţie alergică se manifestă prin mâncărimi. Semnele care pot indica prezenţa unei alergii, spune dr. Poliana Leru, sunt strănutul, tusea, rinita, mâncărimi ale nasului, crizele de sufocare (în cazul astmului bronşic) sau, alte manifestări mai puţin specifice ca intoleranţa alimentară.

În diagnosticarea alergiior se face apel la un plan complex de investigaţie a pacientului, susţine dr. Poliana Leru. Potrivit domniei sale, acest plan urmăreşte identificarea alergenului responsabil de declanşarea simptomelor, posibila existenţă a unei predispoziţii genetice a pacientului (starea de atopie), precum şi confirmarea alergiei.

Tratamentul reacţiilor alergice este la fel de complex ca şi procesul de diagnosticare, explică dr. Poliana Leru. Un lucru esenţial de reţinut este acela că se poate obţine o remisiune de durată (câţiva ani) a alergiilor, dar nu putem vorbi despre o vindecare definitivă, atrage atenţia dr. Poliana Leru. În ameliorarea alergiilor, dr. Poliana Leru spune că se utilizează medicamentele antihistaminice care calmează, pe moment, suferinţa pacientului, medicamente mai puternice ca cele cortizonice sau antiinflamatorii, administrate oral (tablete), inhalator, la nivelul nasului sau topic (pe piele). Pentru efecte de durată, se face apel la imunoterapie(administrare de vaccinuri), care influenţează evoluţia bolii, a declarat dr. Poliana Leru.

 Potrivit dr. Poliana Leru, studiile de specialitate au dovedit ca imunoterapia reduce riscul apariţiei altor alergii; de exemplu, în cazul copiilor cu rinită alergică, un vaccin reduce riscul apariţiei astmului bronşic, a explicat dr. Poliana Leru.

SănătateaTV.ro