Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) recomandă radiodifuzorilor să prezente informaţiile despre evenimente tragice care au ca subiecţi copii păstrând proporţiile de eveniment izolat, evitând generalizările, şi reaminteşte că dreptul la propria imagine, protecţia copiilor şi informarea corectă a publicului sunt principii pe care ei s-au angajat să le respecte în momentul în care au cerut licenţă audiovizuală.

Potrivit unei Recomandări, dată publicităţii de Consiliu, radiodifuzorii vor evita: exploatarea excesivă a imaginilor care arată suferinţele prin care trec membrii familiilor afectate de tragedie; verdictele în cazul unor anchete aflate în desfăşurare şi nu vor prezenta declaraţii ale unor martori care nu-şi asumă identitatea şi a căror credibilitate nu poate fi verificată.

În situaţia în care copilul este victima unei infracţiuni legată de viaţa sexuală, principiul interesului superior al copilului interzice difuzarea oricăror indicii care ar putea duce la identificarea lui.

Recomandarea C.N.A. este motivată de constatarea că, în ultima perioadă, s-a produs o avalanşă de emisiuni, dezbateri, discuţii, prezentări televizate a cazului fetiţei de 11 ani care a rămas însărcinată în urma unui viol.

În opinia CNA, copiii şi problemele lor, în acest caz începerea prematură a vieţii sexuale, consecinţele unei sarcini nedorite, violul şi incestul, reprezintă teme sensibile, pe care societatea românească nu le gestionează corespunzător.

Sursa: Agerpres  

SănătateaTV.ro