Biroul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) estimează că peste 44.000 de persoane mor anual în Europa din cauza afecțiunilor respiratorii asociate cu gripa sezonieră. Aceasta este doar o parte dintr-un total de 650.000 de decese atribuite anual gripei și complicațiilor sale, la nivel global. Persoanele cele mai vulnerabile în fața virusului gripal sunt copiii, bătrânii, femeile însărcinate, persoanele cu boli cronice și persoanele imunocompromise sau care au sistemul imunitar vulnerabil în fața infecțiilor.

În ciuda acestor date îngrijorătoare, vaccinarea antigripală a persoanelor cu risc ridicat de gripă a înregistrat o scădere în ultimii ani în mai multe țări din regiunea europeană. Conform datelor furnizate de Biroul Regional OMS Europa, jumătate din țările din regiune vaccinează mai puțin de una din trei persoane vârstnice. Această situație se raportează în pofida rezoluției Adunării Mondiale a Sănătății și recomandărilor Consiliului European, care îndeamnă statele membre să crească rata acoperirii vaccinale antigripale la toate persoanele la risc și recomandă atingerea unui prag de vaccinare de 75% în rândul persoanelor în vârstă.

În acest context, Asociația Proimunizare, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie și Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov și cu sprijinul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș”, a organizat la 26 noiembrie, în București, un workshop cu tema „Sezonul gripal 2018-2019 în România – Recomandări pentru populația generală și categorii aflate la risc”.

În cadrul acestui workshop, profesioniști ai sistemului de sănătate din România, reprezentanți ai medicilor de familie și infecționiști au discutat principalele măsuri și recomandări pentru populație pentru prevenirea îmbolnăvirilor și complicațiilor produse de această infecție. Printre invitați s-au numărat prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și membru al comitetului executiv al OMS Europa, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, manager general al Institului Național de Boli Infecțioase "Prof. dr. Matei Balș" și dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov. În cadrul workshopului, s-a reiterat faptul că vaccinarea antigripală este cea mai eficientă armă pe care o avem în acest moment la dispoziție împotriva gripei sezoniere. De asemenea, medicii invitați au încercat să răspundă celor mai frecvente întrebări legate de siguranța și eficacitatea vaccinului antigripal, pe înțelesul tuturor.

În cadrul workshop-ului, s-a explicat faptul că vaccinul antigripal este recomandat tuturor persoanelor și în special celor care fac parte din categoriile la risc: vârstnicilor, copiilor, femeilor însărcinate, persoanelor cu afecțiuni cronice (cardio-vasculare, pulmonare, diabet). Vaccinul antigripal trebuie făcut anual, de preferință înainte de debutul sezonului gripal, pentru că protecția oferită se instalează la 14 zile de la inoculare. De ce anual? Pentru că virusul gripal se modifică în mod constant și tulpini diferite pot fi în circulație de la un an la altul. De asemenea, în cazul gripei, imunitatea după vaccinare scade în timp. Un alt lucru pe care populația trebuie să îl știe este faptul că vaccinul antigripal este sigur și nu poate produce îmbolnăviri, pentru că nu conține virusuri vii.

Ultimul update: 26 noiembrie 2018

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.