Ministerul Finanţelor Publice a publicat în seara zilei de 3 septembrie o nouă formă a proiectului de rectificare bugetară. Deși prevede modificări semnificative față de prima variantă, publicată în urmă cu o lună, noul draft include și acum o suplimentare a bugetului destinat sănătății.

Astfel, Ministerului Sănătății i-a fost alocat un plus de 333,6 milioane de lei per sold, din care:

- 418,3 milioane lei pentru achiziționarea de incubatoare și alte echipamente medicale pentru mamă și copil, pentru programe și acțiuni de sănătate, pentru achiziția unor echipamente de testare auditivă pentru nou-născuți;

- 140 de milioane de lei pentru dotări cu aparatură medicală în cadrul proiectului „Reforma sectorului sanitar”, derulat cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare;

- 65,2 milioane de lei pentru proiecte cu finanțare externă nerambursabilă.

De asemenea, bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate este majorat cu 1,2 miliarde lei față de valoarea estimată în bugetul inițial. Un plus de 830,4 milioane lei provine din contribuțiile angajatorilor, în timp ce 445 milioane lei provin din contribuțiile angajaților.

Ambele creșteri bugetare erau prevăzute și în prima variantă a proiectului.

Trebuie menționat că prima variantă a rectificării bugetare a fost contestată de președintele Klaus Iohannis. Astăzi, 4 septembrie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) s-a reunit pentru a aviza noul proiect, însă nici de această dată nu s-a obținut un acord sau un aviz. Motivul invocat a fost faptul că, deși rectificarea bugetară a fost una pozitivă, Guvernul a propus tăieri semnificative și neexplicate la multe instituții importante din zona securității naționale. „Am creat posibilitatea Guvernului să revină cu un nou proiect de rectificare, să renunțe la aceste tăieri bugetare în zona securității naționale”, a declarat Klaus Iohannis într-un comunicat oficial, imediat după încheierea ședinței CSAT.

Rămâne de văzut dacă majorarea de buget prevăzută pentru sănătate va rămâne valabilă și în noul proiect de buget propus spre avizare. Asta în condițiile în care a doua variantă a rectificării bugetare a inclus o majorare semnificativă a cheltuielilor față de primul draft.

Ultimul update: 19 octombrie 2018

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.