Oamenii de știință americani au ajuns la concluzia că administrarea de antibiotice înainte de vaccin ar putea reduce eficiența acestora.

Studiul, realizat de cercetători de la Stanford University, a inclus inițial un eșantion de 22 de adulți, în timpul sezonului gripal 2014-2015. Jumătate dintre subiecți au primit vaccinul gripal în condiții normale. Celorlalți li s-au administrat trei antibiotice cu spectru larg, timp de cinci zile, după care li s-a administrat vaccinul.

Diversitatea bacteriilor intestinale a fost de 10.000 de ori mai mică la grupul care a luat antibiotice. În ceea ce privește anticorpii creați după vaccin, nivelul acestora era similar între cele două grupuri la 30 de zile după imunizare, scrie Stanford Medicine pe site-ul său. Acest lucru sugerează că subiecții au fost expuși anterior tulpinilor specifice de virus gripal din vaccinul pentru sezonul 2014-2015.

În aceste condiții, în anul următor au fost selectați 11 voluntari care au avut imunitate scăzută la tulpinile vaccinului gripal sezonier 2015-2016. De asemenea, ei au fost împărțiți într-un grup la care vaccinul a fost administrat în condiții normale și un grup care a primit înainte trei antibiotice cu spectru larg.

De această dată, grupul căruia i-au fost administrate antibiotice a avut un răspuns imunitar mult scăzut la una dintre tulpinile virusului gripal.

Concluzia este că, deși se pare că antibioticele nu influențează memoria imunitară în privința patogenilor întâlniți anterior, afectează abilitatea de a genera imunitate la un patogen nou.

”Din informațiile noastre, aceasta este prima demonstrație a efectelor antibioticelor cu spectru larg asupra răspunsului imunitar la oameni – în acest caz, răspunsul la vaccinare – indus direct prin perturbarea bacteriilor noastre intestinale”, a explicat unul dintre autorii studiului, Bali Pulendran.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că persoanele care au luat antibiotice au suferit modificări ale sistemului imunitar care au promovat o stare pro-inflamatorie, similară cu cea observată la adulții mai în vârstă care au primit vaccinuri împotriva gripei. Oamenii de știință cred că această stare pro-inflamatorie este legată de procesul prin care microbiota reglează metabolismul acidului biliar – cu mai puține microorganisme, acest proces este perturbat.

Ultimul update: 9 septembrie 2019

SănătateaTV.ro