Reinserția profesională reprezintă o provocare pentru mulți dintre pacienții oncologici, după ce își termină tratamentul. Și aceasta pentru că se lovesc de discriminări.

Asociația Sănătate pentru Comunitate își propune să afle care sunt aceste discriminări, pentru a putea stabili ulterior cum pot fi acestea eliminate. Pentru aceasta a lansat un sondaj online, disponibil la adresa http://www.isondaje.ro/sondaj/666021112/ .

Printre întrebări se numără: Erați angajat atunci când ați primit diagnosticul de cancer?, Ați continuat să lucrați în timpul tratamentului?, Poziția sau funcția dumneavoastră în cadrul companiei s-a modificat când v-ați întors?, Consideraţi că atitudinea angajatorului şi/sau a colegilor s-a schimbat după momentul în care au aflat că aţi primit acest diagnostic?.

Sondajul se adresează pacienților care se întorc la muncă după încheierea tratamentului.

În Statele Unite, un studiu realizat anul trecut de organizația MacMillan Cancer Support arăta că 20% dintre pacienții diagnosticați cu cancer s-au confruntat cu discriminări la întoarcerea la locul de muncă.

Mai mult, un alt sondaj realizat pe un eșantion de 1.000 de manageri a arătat că 42% dintre ei se temeau că un angajat care a fost diagnosticat cu o formă de cancer – chiar dacă s-a vindecat – fie se va folosi de boală ca de o scuză pentru a nu-și îndeplini sarcinile, fie nu vor putea rămâne la locul de muncă suficient de mult timp.

De asemenea, unii manageri se temeau că un diagnostic de cancer la unul dintre angajați va afecta atmosfera în companie (13%) sau chiar va provoca resentimente (13%).

Ultimul update: 7 august 2019

SănătateaTV.ro