Reprezentanţii pacienţilor cu scleroză multiplă au solicitat Ministerului Sănătăţii creşterea numărului de centre autorizate la nivel naţional care să se adreseze persoanelor diagnosticate cu această afecţiune, dar şi celor care prezintă complicaţii, precum şi continuarea activităţii centrelor deja existente.

Potrivit Asociaţiei de Scleroză Multiplă din România, în ţara noastră sunt înregistraţi cu tratament aproximativ 4.000 de pacienţi cu scleroză multiplă, aceştia fiind trataţi în 11 centre, cu o medie de 400 de pacienţi/ centru. Din cei 4.000 de pacienţi, peste 2.000 sunt numai în Bucureşti.

Mai mult, reprezentanţii pacienţilor cu scleroză multiplă au atras atenţia, în cadrul Mesei rotunde cu tema: îmbunătățirea serviciilor medicale pentru pacienții afectați de scleroza multiplă desfăşurate astăzi,că există însă şi centre unde sunt trataţi aproximativ 700 de pacienţi, fapt care aglomerează centrele şi afectează calitatea serviciilor medicale. Deschiderea de noi centre și transferarea pacienților în aceste centre de proximitate ar putea ajuta la rezolvarea acestei probleme.

Ministrul Sănătăţii, prof. dr. Florian Bodog, prezent la Masa rotundă, a menţionat că va lua în calcul solicitarea şi că va cere Comisiei de Neurologie din cadrul Ministerului Sănătăţii să facă o analiză în acest sens. Totodată, oficialul a precizat că Programul Naţional de Scleroză Multiplă este unul care merge bine şi că tot ce se doreşte este ca pacienţii să beneficieze de cele mai bune servicii medicale.

„Ne dorim ca pacientul să fie în siguranţă, iar centrele să funcţioneze în contract cu spitalele judeţene. Acolo unde nu există această posibilitate, atunci centrul va veni acolo unde pacientul are acces la toate facilităţile. (...) Eu am încredere în toţi specialiştii care îngrijesc aceşti bolnavi”, a declarat ministrul Sănătăţii în cadrul Mesei rotunde.

În acelaşi timp, prof. dr. Bogdan Popescu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România, a adăugat: „Un centru are datoria de a-i urmări şi trata pe pacienţi. Dar există şi posibilitatea apariţiei unor complicaţii. Trebuie să disecăm situaţiile şi să facem un protocol astfel încât toate cazurile să fie rezolvate corect şi rapid. Există o încărcare mare cu pacienţi per medic în ţară. Suntem pentru mărirea numărului de centre, însă trebuie să avem specialişti în acest domeniu formaţi şi în Iaşi şi în Craiova. Şi treptat, trebuie să asigurăm şi accesul pacientului la medic.”

SănătateaTV.ro