Criza lipsei de medici din sistemul sanitar se resimte dramatic în România. Ministrul Sănătății a declarat că pe lângă majorările salariale este nevoie și de alte măsuri care să-i motiveze pe medici să rămână în țară, pentru că sunt multe specializări care au rămas neacoperite cu medici raportat la numărul necesar.

Astfel, una dintre măsuri prevede ca numărul locurilor de la rezidențiat să fie corelat în premieră cu necesarul de medici pe fiecare specialitate, a declarat ministrul Sănătății. Sorina Pintea afirmă că ministerul pe care îl conduce lucrează la o evaluare serioasă a necesarului de medici pe specialități întrucât din acest an numărul locurilor scoase la concurs la rezidențiat ar urma să fie stabilit în urma unei analize foarte atente. Asta pentru că este nevoie de un echilibru între medicii de care este nevoie în spitale și ceea ce se scoate la concursuri. Ministrul Sănătății a declarat că cifra de școlarizare pentru rezidențiat a fost majorată anul acesta de la 4.000 la 5.451. "Facem o evaluare serioasă a necesarului de medici pe specialități. Noi am pregătit medici pentru Uniunea Europeană, și îmi asum ceea ce spun: nu avem medici de familie, nu avem medici epidemiologi, nu avem medici pediatri, nu avem medici pediatri pe diverse specialități, onco-pediatrie de exemplu, chirurgie cardiacă" a declarant ministrul Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a mai precizat că la nivel național este nevoie de aproximativ 200 de medici epidemiologi. “Anul trecut au fost scoase 11 locuri la rezidențiat. Avem un necesar mare de medici de familie, sunt zone în centrul țării unde 90% dintre medici se pensionează anul acesta sau anul viitor. Locuri la rezidențiat nu au fost scoase. Avem, pe zona de neurologie pediatrică, pe zona de neuropsihiatrie pediatrică, un necesar foarte mare, având în vedere numărul centrelor de boli rare pe care dorim să le înființăm. Anul trecut la rezidențiat au fost 8 posturi. Necesarul este 110. Nu o să putem scoate toate 110, pentru că nu avem capacitatea de pregătire, dar măcar să facem un echilibru între ceea ce este nevoie și ceea ce scoatem la concurs", a explicat ministrul Sănătății.

Datele prezentate de Colegiul Medicilor la finalul anului 2016 arătau că în România, un medic pleca din țară la fiecare 6 ore. Peste 14.500 de medici români au solicitat de la Colegiul Medicilor actele necesare pentru a putea profesa în afara ţării în perioada 2010-2016. La finalul anului 2016, peste 10.000 de medici români lucrau în Germania, Franţa şi Marea Britanie. După majorările de salarii din acest an, Colegiul Medicilor a anunțat că numărul de cereri depuse de personalul medical care doreşte să profeseze în străinătate s-a redus cu 40%.

Redactor: Cristina Ștefania Doroftei

SănătateaTV.ro