Fundaţia Română de Osteoartrologie şi Societatea Română de Reumatologie au organizat la Sinaia, Congresul Naţional OsArt. Evenimentul, ce a avut ca temă “Certitudini şi controverse în patologia osteoarticulară”, a reprezentat o reuniune a medicilor reumatologi sau de altă specialitate şi a fost dedicat îngrijirii bolnavilor cu suferințe ale aparatului locomotor.

Potrivit prof. univ. dr. Horaţiu Boloşiu, preşedintele Societăţii Române de Reumatologie şi preşedintele Congresului Naţional OsArt, “acest domeniu special şi interdisciplinar a cunoscut progrese însemnate, pe care organizaţiile noastre profesionale le-au promovat cu asiduitate de mai mulţi ani. A sosit momentul să dăm o nouă dimensiune acestei activităţi”.

Printre temele abordate în Congres a fost şi osteoporoza, o afecţiune mult mai frecventă la femei decât în cazul bărbaţilor şi care implică costuri sociale şi financiare foarte mari. Dacă la femei osteoporoza poate apărea după vârsta de 40 de ani, la bărbaţi aceasta se instalează după 60 de ani.

De altfel, “osteoporoza este o boală ce ţine şi de vârsta pediatrică. Lipsa elementelor necesare pentru dezvoltarea oaselor, respectiv fier, calciu şi vitamina D, la această vârstă de formare poate fi un factor de risc în apariţia osteoporozei la vârsta matură”, a subliniat prof. univ. dr. Horaţiu Boloşiu. 

SănătateaTV.ro