O echipă multidisciplinară de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) a realizat rezecţia unei tumori gigante ce îngloba trunchiul nervului facial, la o pacientă de 95 de ani.

Echipa a fost condusă de dr. Mihaela Zaharia, medic primar Chirurgie Plastică-Microchirurgie Reconstructivă, dr. Bogdan Bănică, medic primar Chirurgie Oromaxilofacială, şi dr. Liviu Dan Stan, ATI, se arată într-un comunicat de presă al SUUB.

"Pacienta avea o tumoră gigantă de dimensiunea 11/9 cm ce îngloba trunchiul nervului facial. I s-au făcut toate analizele, toate investigațiile imagistice și medicale, iar ulterior am efectuat rezecția completă a formațiunii tumorale, cu disecția minuțioasă a ramurilor nervului facial și a vaselor de sânge inclusiv artera carotidă externă. Apoi am realizat reconstrucția ramurilor orbito-faciale și zigomatico-bucale pentru a evita semipareza facială stângă, rezultat care se va putea estima în timp. La 14 zile vom aprecia integritatea grefei de piele și pacienta se va putea externa. În funcție de rezultatul histopatologic se va decide conduita terapeutică ulterioară de către echipa formată din chirurgii plasticieni și oromaxilofaciali și medicul oncolog. Apoi, pacienta își va putea trăi în continuare zilele "până la adânci bătrâneți" cu condiția respectării controalelor periodice pentru a monitoriza o eventuală recidivă locală”, a declarat dr. Mihaela Zaharia.

Pacienta, veterană de război şi fostă asistentă medicală, s-a prezentat recent la SUUB, în urma unei sângerări a tumorii pe care o avea pe obrazul stâng. Tumora avea o evoluţie de peste 50 de ani, era ulcerată și sângera, astfel că la prezentarea în UPU pacienta avea anemie.

"La 35 de ani am avut o otită şi apoi am rămas cu o umflătură cât un bob de mazăre acolo, dar n-am băgat-o în seamă. S-a tot mărit cu timpul şi n-a fost bine că am stat atât de mult", a spus femeia.

Ultimul update: 18 iulie 2019

SănătateaTV.ro