Douăzeci de pacienți care au primit anul trecut rinichi de la donatori infectați cu virusul hepatitic C (HCV) sunt în prezent sănătoși, nefiind infectați și având funcție renală bună, după ce au primit tratamentul specific anti-HCV. Anul trecut, medicii de la spitalul Universității din Pennsylvania, Statele Unite, au transplantat zece rinichi de la donatori infectați cu HCV unor pacienți neinfectați, cu insuficiență renală în stadiu terminal. Pacienții au primit terapie directă antivirală pentru a preveni infectarea cu virusul hepatitic C. Tratamentul antiviral (o combinație de elbasvir și grazoprevir) este eficient în 95% din cazuri pentru a elimina infecția cu HCV, însă această ipoteză trebuia demonstrată în cadrul unui studiu cu o metodologie riguroasă.

Operația a fost un succes pentru toți cei zece pacienți incluși în primul lot de studiu, cu răspuns virologic susținut – fără infecție prezentă în organism după primele douăsprezece săptămâni de la încheierea terapiei antivirale. Încurajați de aceste rezultate, medicii au efectuat ulterior alte zece transplanturi în același mod, utilizând rinichi de la donatori infectați cu HCV.

La un an de la primele zece transplanturi efectuate cu succes, medicii de la Universitatea din Pennsylvania au publicat rezultatele în revista Annals of Internal Medicine. Niciunul din cei douăzeci de pacienți înrolați în acest studiu riscant nu a fost infectat în urma transplantului. În cazul tuturor acestor pacienți a fost nevoie de o singură repriză de terapie antivirală, care s-a dovedit eficientă chiar și la administrarea concomitent cu terapia imunosupresoare. Cu toate acestea, autorii studiului atrag atenția că lotul de pacienți înrolați în studiu a fost mic, iar, în cazul unor studii viitoare de mai mari dimensiuni, unii pacienți ar putea avea nevoie de mai multe reprize de tratament antiviral sau de ajustarea terapiei imunosupresoare.

Studiul are o mare aplicabilitate practică. Până în prezent, rinichii provenind de la donatori infectați cu hepatită C erau aruncați sau transplantați doar pacienților care erau la rândul lor infectați. Se pierdeau astfel organe viabile, în situația în care, peste tot în lume, există o devărată criză a organelor viabile. Cei mai mulți pacienți aflați pe lista de transplant sunt pe dializă și, cu cât dializa este prelungită mai mult timp, cu atât șansele de succes ale unui viitor transplant scad. Timpul mediu de așteptare pentru un rinichi prelevat este de câțiva ani, pacienții fiind prioritizați pe liste în funcție de timpul de așteptare, grupa sanguină, starea sistemului imunitar, vârstă etc.

Un alt factor care merită luat în considerare este costul mediu pentru sistemul de sănătate: costul îngrijirii unui pacient dependent de dializă este mai mare decât cel asociat unui transplant chirurgical căruia i se adaugă terapia directă antivirală. De asemenea, pentru acești pacienți, calitatea vieții posttransplant este semnificativ mai bună.

 

Monica Georgescu

SănătateaTV.ro