Riscul de suicid crește considerabil în cazul persoanelor diagnosticate cu o formă de cancer, în special în primul an de la primirea diagnosticului. Acestea sunt rezultatele unui studiu de mare amploare publicat la 7 ianuarie în revista CANCER – jurnalul oficial al Societății Oncologice Americane.

Studiul a inclus aproape cinci milioane de persoane diagnosticate cu o formă de cancer în State Unite ale Americii, în perioada 2000-2014. Din aceștia, 1.585 și-au luat viața în primul an de la primirea diagnosticului. Asta înseamnă că pacienții diagnosticați cu o formă de cancer au un risc de suicid de 2,5 ori mai mare decât populația generală.

Riscul de suicid a variat în funcție de tipul de boală neoplazică. Cel mai mare risc de suicid a fost înregistrat în cazul pacienților diagnosticați cu cancer pancreatic, pulmonar și colorectal. Pe de altă parte, diagnosticul de cancer de sân sau cancer de prostată nu a crescut semnificativ riscul de suicid al celor care au primit diagnosticul, conform datelor analizate de o echipă internațională de cercetători.

Rezultatele acestui studiu de mare amploare evidențiză nevoia de a depista rapid persoanele la risc de suicid în rândul pacienților recent diagnosticați cu o formă de boală malignă. Atenția și susținerea emoțională din partea familiei, dar și a personalului medical, poate ajuta la salvarea unor vieți, în special în primele șase luni de la diagnostic, atrag atenția autorii principali ai studiului. Este important ca medicii oncologi să fie atenți la gradul de afectare psihologică a pacienților diagnosticați și să-i îndrume pe aceștia către servicii de consiliere specializate.

 

Ultimul update: 7 ianuarie 2019

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.