Fenomenul fake news reprezintă o problemă reală pentru sănătatea publică, deoarece oamenii pot fi manipulați cu ușurință. Este unul dintre semnalele de alarmă trase de prof. dr. Katarzyna Czabanowska, de la Universitatea Maastricht, într-un interviu acordat în exclusivitate SănătateaTV.ro.

„Reprezintă o problemă reală, pentru că atunci sunt manipulați cu ușurință și se simt în derivă. Unii simt că este vorba despre chestiuni artificiale și generăm o deconectare puternică, iar unii oameni ajung uneori să trăiască într-o lume diferită, nu vor să asculte sau sunt îndepărtați complet (de informația medicală avizată – n.r.), astfel că apar genul de rezultate pe care nu și le dorește nimeni, a apreciat ea.

Expertul a precizat și că, din punctul său de vedere, medicii au obligația de a traduce dovezile, știința pentru opinia publică”, într-un limbaj simplu.

Prof. Dr. Katarzyna Czabanowska a venit în România în cadrul proiectului "Lideri pentru excelență în sănătate" dezvoltat de Consiliul Investitorilor Străini (FIC), în parteneriat cu Ministerul Sănătății si cu susținerea Maastricht University.

Prof Dr. Katarzyna Czabanowska este coordonator al programului Leaders for European Public Health (LEPHIE). Cercetarea sa se axează pe dezvoltarea abilităților de leadership în rândul resurselor umane din domeniul sănătății publice și pe educația și formarea bazată pe competențe a acestora. Proiectele recente desfășurate în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) constau în contribuția la dezvoltarea cadrului european de competențe pentru resursele umane din domeniul sănătății publice. Katarzyna este profesor invitat la Facultatea de Științe ale Sănătății, Universitatea din Cracovia, Polonia, cercetător onorific la Școala de Sănătate și Cercetare, Universitatea din Sheffield și membru al Universității Indiana, Richard M. Fairbanks School of Public Health, SUA. Katarzyna este președintele Asociației Școlilor de Sănătate Publică din Europa (ASPHER) și expert OMS în domeniul sănătății publice și al dezvoltării și planificării forței de muncă în domeniul sănătății publice.

Ultimul update: 11 iulie 2019

SănătateaTV.ro