Pacienții care suferă de așa-numita “hipertensiune de halat alb” (white coat hypertension) și care nu iau tratament pentru reglarea tensiunii sunt expuși unui risc dublu de a muri din cauza unei boli cardiace decât pacienții cu tensiune normală, arată o analiză recentă, publicată în Annals of Internal Medicine.

Când un pacient are tensiune normal acasă, dar mare la medic, atunci suferă de “hipertensiune de halat alb”.

 

Ce este tensiunea arterială și ce provoacă “hipertensiunea de halat alb”?

 

Tensiunea arterială măsoară forța cu care sângele curge în vene, artere și capilare. Atunci când forța este prea mare, adică depășește 130/90, este vorba despre hipertensiune.

Primul număr, presiunea sistolică, reflectă presiunea asupra pereților vaselor când inima se contractă. Al doilea număr, presiunea diastolică, este presiunea exercitată asupra pereților arteriali când inima se relaxează, între două contracții.

Medicii nu știu ce provoacă “hipertensiunea de halat alb”. În cazul unor pacienți ar putea fi vorba despre anxietatea în cabinete medicale. Însă, în cazul altora, ar putea fi vorba de o fluctuație a tensiunii din cauza unei afecțiuni.

Aproximativ 1 din 5 adulți americani ar putea suferi de “hipertensiune de halat alb”, arată un studiu. Pentru a înțelege riscurile pentru sănătate, cercetătorii de la Penn Medicine au analizat 27 de studii, care implică peste 64.000 de pacienți din Statele Unite, Europa și Asia.

 

Riscurile cu care se confruntă pacienții care suferă de “hipertensiune de halat alb”

 

În comparație cu persoanele cu tensiune normală atât acasă, cât și la cabinet, pacienții cu “hipertensiune de halat alb” se confruntă cu un risc sporit de evenimente cardiovasculare și chiar de deces.

Pacienții care suferă de “hipertensiune de halat alb” care nu urmează tratament au un risc cu 36% mai mare de boli cardiovasculare, un risc cu 33% mai mare de deces în general și un risc cu 109% mai mare de deces din cauza unei afecțiuni cardiace, a arătat analiza.

Concluzia s-a conturat cel mai clar în studiile în care media de vârstă a participanților a fost de minim 55 de ani, dar și în studiile care au inclus pacienți cu afecțiuni cardiovasculare cunoscute dea.

Autorii studiului au subliniat că, pentru pacienții care suferă de “hipertensiune de halat alb”, dar iau medicamente pentru managementul tensiunii, riscul de evenimente cardiovasculare sau de deces nu este crescut.

Ultimul update: 11 iunie 2019

SănătateaTV.ro