RMN sau investigația prin rezonanță magnetică este o metodă imagistică de înaltă performanță, utilizată pentru a obține imagini ale corpului uman.

”Investigaţia prin rezonanţă magnetică este în evoluţia radiologiei şi imagisticii o etapă superioară în care s-a renunţat la utilizarea radiaţiei X ca agent fizic în producerea imaginii, iar agentul fizic este viabilitatea unui câmp magnetic propriu al organismului în interacţiune cu un câmp magnetic al maşinii, interacţiune în urma căreia se produce imaginea. Avantajul este că organimsul nu mai este supus agresiunii radiaţiilor X”, a declarat într-un interviu pentru SănătateaTv.ro. prof. univ. dr. Constantin Zaharia, Șef Clinica de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul Spitalului Clinic Colțea.

Investigația prin rezonanță magnetică prezintă câteva contraindicații generale. Astfel, RMN-ul nu este recomandat pacienților care prezintă corpuri feromagnetice în organism, cum ar fi lucrări dentare, clipuri metalice puse în urma unor investigații chirurgicale și materiale feromagnetice utilizate în ortopedie. De asemenea, pacienții care suferă de claustrofobie nu pot fi supuși investigației prin rezonanță magnetică.

Bolile pentru care este recomandat RMN-ul țin de patologia sistemului nervos central, patologia medulară și patologia musculo-scheletală, dar și afecțiuni la care examenul CT nu poate oferi informații suficiente.

Potrivit unui act normativ al Ministerului Sănătății, rezultatul în cazul RMN-ului este eliberat în două ore de la examinare.

”În două ore eu ca imagist sunt obligat să dau un diagnostic imagistic complet. În timpul acesta, analizez nişte imagini, le coroborez cu informaţiile clinice despre bolnav şi pot emite un diagnostic. Cam acesta este circuitul normal”, a adăugat prof. univ. dr. Constantin Zaharia.

SănătateaTV.ro