Infecțiile nosocomiale din spitale ar putea fi reduse cu ajutorul robotului cu lumină ultravioletă pulsată cu xenon, aparat care poate fi util în special în secțiile de mare risc. Este concluzia la care au ajuns reprezentanții Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) în urma implementării proiectului „Tehnologie revoluţionară de eliminare a infecţiilor nosocomiale din spitale cu ajutorul roboţilor”. Acesta s-a derulat timp de nouă luni, în perioada 1 iulie 2018 - 31 martie 2019, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” București, având ca beneficiari pacienții și cadrele medicale din această unitate medicală. Bugetul alocat acestui program a fost de 877 de mii de lei.

Rezultatele arată că, în urma utilizării robotului, s-a înregistrat o diminuare cu 4,79% a incidenţei cazurilor de infecții asociate asistenței medicale (IAAM) în cadrul secției de terapie intensivă a Spitalului „Victor Babeș”. De asemenea, în raportul final se arată că robotul poate fi utilizat în secţii cu grad mare de risc pentru infecţii asociate asistenţei medicale. Este vorba de spitale de boli infecţioase, secţii de chirurgie, săli operatorii, terapii intensive, departamente pentru pacienţi cu imunodepresii de diferite cauze, secţii de hematologie sau oncologie.

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” Bucureşti a început să utilizeze robotul cu lumină ultravioletă pulsată cu xenon din luna octombrie 2018, în cadrul departamentului de terapie intensivă. Dezinfecția cu ajutorul robotului s-a realizat după efectuarea metodelor standard de dezinfecţie. Probele au fost recoltate înainte și după folosirea robotului de pe mânerele interioare şi exterioare ale paturilor, salteaua și tăblia patului, telecomandă pat, monitoare, cărucior inox , noptieră, masa, stativ precum şi de pe întrerupătoarele salonului, de la baie şi de pe robinetul chiuvetei. Speciile bacteriene izolate au fost condiţionat patogene şi specii aparţinând mediului înconjurător, nefiind implicate în patologia umană și nu sunt specii bacteriene implicate în infecții asociate îngrijirilor medicale. Analiza ASSMB demonstrează că scăderea incidenței IAAM în urma folosirii robotului reduce și costurile de spitalizare, servicii și medicație în spital, dar și alte costuri indirecte.

Ultimul update: 17 aprilie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.