România a cerut autorităților UE ca proiectele spitalelor regionale să poată fi finanțate și în următorul buget multianual al Uniunii, a anunțat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, la Botoșani. Pentru aceasta este nevoie de fazarea proiectelor.

"A fost deschisă linia de finanţare la Ministerul Dezvoltării, care va prelua cererile şi le va depune la Bruxelles. În paralel, noi am început procesul de achiziţie pentru Spitalul regional Iaşi, este în SICAP, se poate verifica. De asemenea, ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, a avut discuţii la Bruxelles legate de posibilitatea de a faza aceste proiecte. Valoarea unui proiect este 450 de milioane de euro aproximativ. Sunt studii făcute de experţii Băncii Europene de Investiţii. 150 de milioane de euro este prima tranşă pe care Europa o asigură pentru aceste trei spitale regionale. (...) Depinde de Bruxelles în cât timp va aproba cererile", a adăugat Pintea, citată de Agerpres.

Oficialul a mai precizat că ministerul pe care îl conduce a depus astăzi cererea de finanţare a construcţiei Spitalului Regional Iaşi și va depune una similară săptămâna viitoare, pentru Spitalul Regional Cluj.

”Aceste spitale nu sunt simple construcţii. Sunt clădiri care au 150.000 de metri pătraţi, în care există aparatură medicală, iar proiectele promovate de noi, studiile de fezabilitate sunt foarte complexe. A fost nevoie de un an, un an şi două luni pentru a fi finalizate aceste studii de fezabilitate, apoi au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici prin Hotărâre de Guvern, Iaşi, Cluj", a afirmat Pintea.

 

Ultimul update: 22 octombrie 2019

SănătateaTV.ro