Dacă în urmă cu câteva luni podiatria era doar o noțiune în România, perspectivele sunt încurajatoare, iar anul viitor, în țara noastră ar putea apărea primii profesioniști în îngrijirea piciorului.

Aceștia urmează să fie asistenții medicali, deja integrați în sistemul de sănătate, care vor participa la un program educațional pe care Asociația de Podiatrie îl va implementa și coordona. Proiectul se înscrie în inițiativa Grupului Internațional de Lucru pentru Piciorul Diabetic al Federației Internaționale de Diabet(IDF), grup din care face parte Dr. Norina Gâvan, Președintele Asociației de Podiatrie, și care vizează extinderea podiatriei la nivel mondial.

„Anticipăm cu optimism că anul viitor România va avea primii asistenți cu competență și/sau specializare în podiatrie, în special în îngrijirea piciorului diabetic. Acest lucru va însemna un pas important îndeosebi pentru persoanele cu diabet zaharat, dar și pentru sistemul de sănătate din țara noastră. O îngrijire adecvată înseamnă nu numai o calitate a vieții mai bună, ci și o reducere, pentru sistemul de sănătate, a costurilor generate de complicațiile diabetului zaharat, așa cum sunt neuropatia diabetică și piciorul diabetic.”, a declarat Dr. Norina Gâvan, Președintele Asociației de Podiatrie.

Astfel, asistenții cu competență și/sau specializare în podiatrie vor putea completa echipa medicală implicată în îngrijirea persoanelor cu picior diabetic, în special, dar și cu alte afecțiuni ale membrelor inferioare.

Până să lanseze proiectul de specializare în podiatrie, Asociația va demara un curs de pregătire de formatori specializați în îngrijirea piciorului diabetic, care îi vor instrui ulterior pe asistenții medicali înscriși în program.

„Mă bucur să văd că după puțin timp de la înființarea Asociației de Podiatrie lucrurile se îndreaptă în direcția așteptată și în câteva luni vom reuși să demarăm primul curs de formare pentru membrii Asociației care vor deveni viitorii formatori în programul de specializare pentru asistente la care lucrăm în cadrul Grupului de Lucru pentru Piciorul Diabetic al IDF.”, a explicat Dr. Norina Gâvan.

Specialiștii în podiatrie sunt determinanți în îngrijirea persoanelor cu diabet, care prezintă complicații precum piciorul diabetic. Conform Federației Internaționale de Diabet, o echipă pluridisciplinară completă, care include podiatri, ar putea contribui la o diminuare semnificativă a ratei amputațiilor de la nivelul membrelor inferioare. 

Acest articol v-a fost oferit cu sprijinul Asociației de Podiatrie.

SănătateaTV.ro