Anual, în România se înregistrează peste 60 de mii de cazuri noi de traumatisme cranio-cerebrale, arată un comunicat de presă emis de Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii.

Raportat la numărul cazurilor cu traumatisme cranio-cerebrale (TBI), în România întâlnim o creştere semnificativă cu o incidenţă de 300 de cazuri la 100.000 de locuitori. Cifra se situează peste media europeană, unde incidența este de 150-300 la 100.000 de locuitori, explică reprezentanții societății.

Cifrele sunt îngrijorătoare și în ceea ce privește incidența bolilor cerebrovasculare. Potrivit datelor citate de comunicatul de presă, într-un raport publicat de Comisia Europeană, România ocupă locul trei în topul țărilor cu o incidenţa crescută a bolilor cerebrovasculare, precum şi mortalitatea de cauză cerebrovasculară.

Potrivit raportului citat de comunicat, în anul 2010, în România, rata mortalității cauzată de accidentele vasculare cerebrale a fost de 314,2 la 100.000 de locuitori, date ce situează România pe locul trei după Macedonia și Bulgaria.

O problemă existentă la nivel naţional, cu care se confruntă pacienţii care au suferit un AVC, este dată de lipsa centrelor de recuperare neurologică, se arată în comunicatul emis de Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii.

Potrivit unui studiu RES-Q al ESO (European Stroke Organisation), realizat în luna martie, în 10 spitale din România au fost internate 1.052 de persoane care au suferit un AVC.  Dintre acestea, doar 5,4% au beneficiat de centre speciale de recuperare neurologică, 3,2% au fost plasate în aziluri de îngrijiri medicale, 3,6% au fost redirecţionate către alte spitale, 14% au decedat, în timp ce 73,8% au fost trimise acasă, principala cauză fiind lipsa acută a centrelor de neurorecuperare, se mai arată în comunicat.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, au fost înregsitrate peste 15 milioane de cazuri noi de accidente vasculare.

SănătateaTV.ro