De Ziua Mondială fără Tutun – care are loc în fiecare an pe 31 mai - Organizația Mondială a Sănătății (OMS) adresează un apel țărilor din întreaga lume să prioritizeze politicile de control al tutunului și să combată epidemia de tutun pentru a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

La nivel mondial, mai mult de 80% din fumători trăiesc în țări cu venituri mici și medii, efectele negative ale consumului de tutun fiind amplificate de lipsa accesului la îngrijiri medicale. Consumul de tutun provoacă, de asemenea, cheltuieli de un trilion de dolari pe an în lume, în ceea ce privește costurile serviciilor medicale și scăderea productivității, conform datelor Proiectului 2035 - Prima Generație Fără Tutun a României.

Printre măsurile de luptă împotriva consumului de tutun la nivel mondial se numără majorarea taxelor pe tutun, etichetele mari de avertizare pe produsele din tutun, restricțiile privind publicitatea pentru tutun, interzicerea fumatului în locurile publice închise și susținerea renunțării la fumat, măsuri solicitate de primul tratat de sănătate publică din lume, Convenția Cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind Controlul Tutunului (CCCT).

Politicile de control al tutunului reprezintă din anul 2015 un indicator cheie în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite. Consumul de tutun este singurul factor de risc comun al celor patru categorii principale de boli netransmisibile, care cauzează aproape 70% din decese la nivel mondial: bolile cardiovasculare, cancerul, bolile pulmonare cronice și diabetul.

În România în 2010 se înregistrau 42.800 de decese premature cauzate de tutun. Tratarea bolilor asociate fumatului a costat în 2012 peste 1,2 miliarde lei – circa 5,7% din cheltuielile de sănătate.

Consumul de tutun se menţine încă relativ ridicat în 2017, cu o prevalenţă de 28% a fumatului de țigări, trabucuri, narghilea și pipă în rândul celor cu vârsta ≥15 ani, România situându-se pe locul 9 în Uniunea Europeană.

Adoptarea legii care a interzis fumatul în spațiile publice închise în România și care a determinat saltul de 12 poziții, de pe locul 19 pe locul 7, în clasamentul european al politicilor de control al tutunului – Scala Europeană de control al tutunului, a reprezentat un pas înainte. Printre efectele politicii se numără scăderea numărului de internări asociate bolilor exacerbate de fumatul pasiv și reducerea expunerii la fum de tutun (în baruri a scăzut cu 69 de puncte procentuale, de la 80% în 2014, la la 11% în 2017 iar în restaurante a scăzut cu 53 de puncte procentuale, de la 59%, la 6%).

Ziua Mondială Fără Tutun reprezintă, conform Proiectului 2035 - Prima Generație Fără Tutun a României, un semnal împotriva epidemiei globale provocate de acesta. În acest context, guvernele lumii sunt chemate și încurajate să pună în aplicare măsurile Convenției Cadru privind Controlul Tutunului, pentru a proteja generațiile viitoare.  

SănătateaTV.ro