România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte alăptarea exclusivă până la 6 luni a nou-născutului, cu toate că 98% dintre femei sunt capabile să alăpteze. Mai exact, rata de alăptare exclusivă este în ţara noastră de 12,6% faţă de 40% media europeană, potrivit unui comunicat de presă primit la redacţia www.sanatateatv.ro.

În acest context, de Ziua Consultantului în Alăptare Certificat Internaţional – sărbătorită în fiecare an în prima zi de miercuri a lunii martie -, Asociaţia ProMAMA susţine necesitatea recunoaşterii meseriei de consultant în alăptare în România. Asociaţia ProMAMA a făcut toate demersurile necesare la Ministerul Sănătăţii pentru recunoaşterea acestei meserii. Iar asta cu atât mai mult cu cât în multe ţări din Europa consultanţii în alăptare sunt de mulţi ani recunoscuţi şi angajaţi în maternităţi şi spitale, făcând parte din echipa medicală şi având un rol esenţial pentru succesul alăptării.

În prezent, în România sunt 20 de consultanţi certificaţi internaţional în alăptare. Aceştia sunt pregătiţi şi formaţi de dr. Marta Mureşan, coordonatorul pentru România, primul consultant certificat internaţional din ţara noastră.

Consultantul certificat internaţional în alăptare este acea persoană care dispune de cunoştinţele şi calificarea necesară pentru a preveni şi rezolva problemele care apar în alăptare. Consultant certificat internaţional în alăptare poate deveni orice persoană cu studii superioare, cu pregătire medicală sau studii care să echivaleze, care a urmat un curs de pregătire teoretică de minim 90 de ore, la nivel academic, şi care are cel putin 1.000 de ore de practică în domeniul alăptării şi al lactaţiei umane. De asemenea, o condiţie esenţială este aceea să fi promovat examenul la nivel internaţional.

Mai multe detalii despre acest subiect puteţi citi pe www.comunicatemedicale.ro.

SănătateaTV.ro