La fiecare șase minute, un om moare pe șoselele din Europa, avertizează Organizația Mondială a Sănătății Europa cu ocazia Zilei mondiale a comemorării victimelor accidentelor rutiere.

 

230 de oameni mor zilnic în accidente în Europa

 

Bilanțul este dramatic, după cum indică cifrele OMS Europa: 230 de persoane mor în fiecare zi în accidente rutiere pe drumurile din regiunea Europei, iar 83.000 de oameni decedează în fiecare an. Traumatismele provocate de accidentele rutiere sunt de altfel prima cauză de deces la copiii între 5 și 14 ani și a doua cauză principală de deces pentru cei cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani. Iar acestora li se adaugă milioane de răniți, în diverse stadii, mulți dintre ei rămânând mutilați pe viață.

Anul acesta este marcată a 25-a aniversare a Zilei mondiale a comemorării victimelor accidentelor rutiere, care se desfășoară în a treia duminică a lunii noiembrie a fiecărui an.

 

Rolul infrastructurii și conștientizarea pericolului

 

Acțiunea are scopul de a reflecta asupra celor care și-au pierdut viața sau au fost afectați iremediabil în urma accidentelor rutiere, dar și pentru a prioritiza siguranța rutieră. Tema Zilei mondiale a comemorării victimelor accidentelor rutiere 2018 a fost „Drumurile au povești”, iar mesajul transmis de autorități s-a vrut unul de conștientizare a faptului că șoselele sunt mai mult decât simple conexiuni fizice între două puncte și pot deveni chiar locurile în care multe vieți sunt curmate brusc. Infrastructura rutieră, atât de importantă pentru dezvoltarea națională și consolidarea economică, poate contribui la îmbunătățirea siguranței rutiere, susțin cei de la OMS Europa. Acțiunea a fost desfășurată în țări din întreaga lume și a implicat atât guverne, cât și agenții de siguranță rutieră, comunități, dar și familiile victimelor.

Subiectul va fi abordat și în cadrul Conferinței internaționale de siguranță rutieră care se desfășoară în Malta. OMS în colaborare cu autoritățile din Malta va stabili obiectivele prioritare care pot salva vieți, dar și ce demersuri trebuie întreprinse. Recunoscând prioritatea sa în materie de sănătate publică și dezvoltare internațională, siguranța rutieră este o țintă esențială în cadrul obiectivelor de dezvoltare durabilă (SDG), cu o reducere cu 50% a numărului de decese cauzate de traficul rutier până în 2020, mai arată OMS Europa.

 

România, prima în lista cu cel mai mare număr de victime

 

În România, statisticile sunt îngrijorătoare. Țara noastră este pe primul loc din Uniunea Europeană într-un clasament al deceselor provocate în accidente rutiere, arată cifre ale Comisiei Europene. Potrivit raportului, în România, în 2017, au murit peste 1.900 de oameni în accidente rutiere, iar anul 2008 a fost cel mai negru din ultimii 17, cu 3.000 de morți. Doar în anul 2017, în Uniunea Europeană, au murit pe șosele 25.500 de oameni. Conform unei statistici realizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, bucureștenii sunt cei mai periculoși șoferi. Peste 6% din mașinile înmatriculate în Capitală au provocat un accident. Pe locurile imediat următoare se situează șoferii din Constanța și Iași. Cele mai multe accidente sunt provocate de tinerii sub 25 de ani.

Comisia Europeană arată totuși că drumurile din UE sunt cele mai sigure din lume, cu 49 de persoane decedate la un milion de locuitori, în timp ce media mondială este de 174 de decese/milion de locuitori. La nivel mondial, în accidente rutiere mor aproximativ 1,25 milioane de persoane în fiecare an – 90% dintre acestea provin din țări cu venit mediu și scăzut. 

Ultimul update: 20 noiembrie 2018

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.