În ultimul an, a existat o criză severă a produselor derivate din plasmă în România, criză în urmă căreia viețile pacienților au fost puse în pericol. Aceasta criză a generat necesitatea construirii unei bănci naționale de sânge, plasmă umană și celule stem.

România este în acest moment una dintre puținele țări europene care nu are capacitatea de a procesa plasma umană pentru a produce derivate folosite cu scop terapeutic: imunoglobulină, albumină, factor de coagulare, fibrinogen. Am vorbit despre proiectul viitoarei bănci naționale de sânge, plasmă umană și celule stem cu Adrian Ionel, director general al Companiei Naționale Unifarm.

Prețul produselor derivate din plasmă a crescut pe piețele internaționale în ultimii ani pe fondul unei crize globale. Cererea de plasmă umană pentru fracționare este cu 20% mai mare decât cantitățile colectate – atât la nivel european, cât și la nivelul Statelor Unite ale Americii – locurile de unde am putea procura. Considerăm că este absolut necesar ca România să securizeze sursele de plasmă. Prin înființarea acestei bănci, se vor asigura cantitațile minime necesare pentru programele pacienților români și se va garanta accesul acestora la terapiile potrivite, a explicat Adrian Ionel pentru SănătateaTV.ro.

Poate România să asigure cantitățile de sânge și plasmă umană necesare pentru a justifica înființarea unei bănci de produși din sânge?

În mod sigur, România are în acest moment dificultăti majore în asigurarea cantităților de sânge uman pentru transfuzii. O știm cu toții, însă din punctul nostru de vedere este o problemă rezolvabilă prin amplasarea în teritoriu a unor centre foarte bine organizate și foarte bine plasate, cu o politică mult mai coerentă pe partea transfuzională. Această asociere își va asuma obilgația de a moderniza un minim de zece regionale în vederea creșterii capacității de colectare prin transfuzii sanguine. Prin această colectare, vom asigura cantitățile necesare pentru fabrică, iar fabrica va asigura cantitățile necesare de imunoglobulină umană și derivate din sânge.

De ce este necesar să fie modernizate centrele de transfuzie sanguină ca parte din acest proiect?

În ceea ce privește capacitatea de fracționare a plasmei, atât la nivel de centru transfuzional, cât și la un nivel centralizat, aceasta este practic inexistentă. Putem obține din sânge mai multe produse Putem obține șapte până la opt produse din sânge dacă am avea capacitatea necesară fracționării acestuia, atât la nivel local – în centrele de transfuzie – cât și centralizat. Practic, în momentul de față noi pierdem foarte mult. În timp ce un străin tratează opt pacienți dintr-un litru de sânge, noi tratăm un singur pacient. Numai din acest lucru, din capacitatea de fracționare, vom putea crește de până la opt ori numărul de pacienți tratați, cu diverse simptomatologii.

Această bancă va colecta și stoca și celule stem?

România are în acest moment un acces limitat la terapii cu celule stem, iar principala cauză care limitează accesul pacienților din România la tratamente cu celule stem este tocmai lipsa unei bănci locale de celule stem. Băncile de celule stem sunt localizate în Danemarca, Finlanda, Norvegia și alte zone. România este una din puținele țări din Uniunea Europeană care nu are o banca proprie de celule stem. În aceste condiții, pacienții români caută donatori compatibili sau achiziționează celule stem compatibile din bănci publice din afara țării la prețuri exorbitante și fără ca aceste tratamente să fie în totalitatea lor decontate de către statul român.

Ce presupune parteneriatul public-privat?

Proporțiile sunt de 75%/25%. 25% statul român prin Compania Națională Unifarm, 75% partenerul extern. Ce va trebui să facă partenerul extern în această asociere este foarte important pentru noi. De ce? În primii ani, până la construcția acestei fabrici, partenerul extern își va lua obligația de a asigura „self suficiency-ul” României pentru aceste produse și derivate din plasmă și sânge. Mai concret, înseamnă că o proporție de 70% din consumul anual al țării va fi asigurată până la construcția fabricii de acest producător din producția lui proprie, la un preț absolut competitiv, la un preț care se situează sub media europeană a prețurilor, mult mai bun decât cel prin care am fost nevoiți să achiziționăm în momentele de criză.

Asocierea va garanta o reducere a prețului derivatelor din plasmă de minim 15%, iar costul terapiilor cu celule stem se va reduce cu circa 25%, ceea ce înseamnă enorm, a explicat Adrian Ionel.

Ultimul update: 26 martie 2019

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.