Românii care lucrează în domeniul financiar, adică au funcții de bancheri, auditori și contabili, sunt "campioni" la oboseală – 98% dintre cei incluși într-un studiu realizat la finalul anului trecut au declarat că suferă de aceasta.

Aproape jumătate, adică 42%, au identificat forma de oboseală drept funcțională/sindrom astenic. Este vorba despre forma care nu se ameliorează după o perioadă adecvată de odihnă sau repaus, este persistentă, dar nu durează mai mult de șase luni consecutive. Aceasta se resimte sub diferite aspecte, afectând sfera psihică, cea fizică, cea intelectuală și cea motivațională.

Persoanele afectate se plâng că oboseala funcțională le afectează diferit activitățile cotidiene: cei mai mulți nu mai au dorința de a face lucruri sau activități. Simptomul oboselii cel mai des întâlnit la această categorie profesională în România este slăbiciunea fizică.

 

Nouă din 10 români din mediul urban se plâng de oboseală

 

Nouă din 10 români din mediul urban se plâng de oboseală, iar 39% dintre ei au apelat la un medic pentru această problemă. Este rezultatul studiului ”Barometrul Oboselii”, realizat la finalul anului trecut.

”Dacă vorbim de simptomele oboselii, românii pun pe primul loc slăbiciunea fizică, extenuarea (49%), urmate de nervozitate (47%) și lipsa răbdării (44%)”, se arată în studiu.

Cât despre soluții, românii recurg la mai multă odihnă (64%) și vitamine/suplimente alimentare (45%).

Astfel, unul din trei români din mediul urban cu vârsta între 18-55 ani chestionați a spus că suferă de oboseală funcțională. Extrapolat la populația României, acest lucru înseamnă că aproape 2 milioane persoane suferă de oboseală funcțională. Printre cei care o resimt cel mai mult se numără angajații cu studii superioare (37%).

Raportul mai arată că mai mult de jumătate dintre cei intervievați au spus că se simt cel puțin la fel sau mult mai obosiți decât anul precedent (64%).

“Trăim într-o perioadă cu multe provocări care generează suprasolicitare și stres. Frecvent răspundem sarcinilor pe care le avem de făcut și suprasolicitării, punând și mai multă presiune pe noi să le facem. Din punct de vedere psihologic, oboseala funcțională are ca efect irascibilitate, nervozitate, lipsa răbdării. Acestea afectează modul în care noi ne simțim zi de zi și modul în care ne comportăm în relația cu persoanele dragi (copilul, partenerul) sau în relațiile de muncă. Având în vedere impactul ei asupra calității vieții noastre, este important să nu neglijăm oboseala, să nu îi minimizăm efectele, să o luăm în serios și să o tratăm”, a explicat psihologul Bogdana Bursuc.

„Noul studiu arată că românii nu iau în serios oboseala. În viața de zi cu zi, aceasta tinde să fie ignorată și confundată doar cu o stare de slăbiciune generală. Este important ca persoanele care se confruntă cu manifestări ale oboselii pentru o perioada mai îndelungată să se prezinte la medic, pentru că numai acesta poate determina corect cauzele acestor simptome și poate propune soluții.”, a declarat doctor Ligia Moșneaga, medic primar medicină de familie, Grupul GastRo al Societății Naționale de Medicină de Familie.

Ultimul update: 9 octombrie 2019

SănătateaTV.ro