Persoanele care vor să afle dacă au un consum riscant de alcool vor putea să se testeze miercuri, cu ocazia Zilei Naționale a Testării Consumului Personal de Alcool, într-unul dintre cele peste 150 de centre organizate în țară. Este vorba despre un eveniment organizat de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor (ALIAT) și este folosit așa-numitul test AUDIT. Acesta este un instrument științific dezvoltat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) care este efectuat în peste 190 de țări.

 

Testarea consumului personal de alcool

 

În doar cinci minute, prin acest test poate fi evaluat consumul de alcool prin răspunsuri la zece întrebări. Aplicarea chestionarelor AUDIT se va face  confidențial de către medici, asistenți medicali, psihologi, sociologi și asistenți medicali comunitari. Datele colectate și analizate vor ajuta specialiștii ALIAT și INSP să înțeleagă mai bine la nivel național fenomenul consumului problematic de alcool și să dezvolte  programe de prevenire eficiente.

Scopul campaniei este de a determina un număr cât mai mare de persoane să conștientizeze cât alcool consumă și dacă își pun viața în pericol. Cei care vor afla că au un consum riscant de alcool vor primi consiliere.

Evenimentul este organizat în cadrul campaniei Luna Națională a Informării despre Efectele Consumului de Alcool care se desfășoară în iunie, sub coordonarea tehnică a INSP.

Tot miercuri, Asociația Spirits Romania, Federația Română de Fotbal și Mega Image lansează ghidul educațional “Rămâi în joc! Adolescență fără alcool!”. Realizat cu sprijinul Ministerului Educației, ghidul este adresat cadrelor didactice, oferind metode și tehnici educaționale de prevenție și contracarare a consumului de alcool în rândul minorilor. „Rămâi în joc! Adolescență fără alcool!” este o campanie de educare și informare  lansată în aprilie și face parte din inițiativa Spirits Romania "Suntem Mulți".

 

Peste 200 de boli sunt provocate de consumul excesiv de alcool

 

Alcoolul poate cauza peste 200 de boli printre care: tulburări neuropsihiatrice (epilepsie, depresie, anxietate şi altele), boli digestive (ciroză hepatică alcoolică, pancreatită acută și cronică, gastropatie alcoolică), cancere (de tub digestiv sau de sân), boli cardiovasculare (ischemice, hemoragice, hipertensiune arterială), sindrom alcoolic fetal, diabet zaharat, boli infecţioase (pneumonie, tuberculoză și altele), traumatisme (auto şi heteroagresivitate, suicid, omor, intoxicații accidentale, accidente rutiere, domestice sau profesionale).

Pe lângă impactul asupra sănătății, consumul excesiv de alcool poate avea și consecințe sociale dramatice: probleme relaționale, pierderea prietenilor, dificultăți materiale, pierderea locului de muncă, a locuinței, excludere socială. 

 

Un român consumă 14 litri de alcool pur pe an

 

România ocupă al treilea loc în UE după cantitatea de alcool consumată și a doua poziție în rândul țărilor cu cel mai dăunător model de consum. În țara noastră, consumul de alcool la populația peste 15 ani este de 14,4 litri de alcool pur de persoană pe an, cu o evoluție crescătoare în ultimul deceniu, arată un studiu publicat în 2018 de Institutul Național de Statistică. Cei care beau în mod frecvent alcool consumă 21,3 litri de alcool pur/persoană/an.

Potrivit datelor prezentate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), în România, mor anual peste 17.000 de oameni din cauza consumului de alcool, iar peste jumătate dintre aceştia decedează în perioada activă a vieţii lor (între 20 şi 64 de ani). De asemenea, cifrele arată că aproximativ 84% din băieții și 12% dintre fetele în vârstă de 16 ani au consumat cel puțin o dată în viață o băutură alcoolică.

Ultimul update: 3 iunie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.