Cu ocazia marcarii Zilei Mondiale de lupta impotriva AVC-ului, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor (ANPP) a avertizat ca romanul de rand nu stie sa gestioneze cazurile de accident vascular cerebral pana la sosirea unui medic. 

„Nu suntem pregatiti. Din monitorizarile noastre, am constatat ca foarte multi membri ai familiilor, persoane de pe strada care se intalnesc cu un asemenea caz, un om cazut pe strada, nu sunt pregatiti nici sa anunte imediat cazul respectiv, la 112, dar nici sa descrie semnele. Campania noastra este menita sa informeze populatia cum sa depisteze aceste semne, ca sa le transmita cat mai fidel operatorului de la 112. Deci Romania, la ora actuala, nu este suficient educata in acest sens”, a transmis Vasile Barbu. Acesta a avertizat ca lucrurile nu stau mult mai bine nici in cadrul sistemului sanitar.   

„Nici aici (in privinta sistemului medical – n.red.) nu stam bine. Chiar statisticile dovedesc la nivel european ca nu stam bine, iar asta pentru ca, desi la Ministerul Sanatatii, din luna decembrie a anului trecut, s-a elaborat un protocol care organizeaza activitatile de asistenta medicala pentru cazurile de AVC, deocamdata unitatile medicale nu sunt toate pregatite. insa trebuie sa spunem ca exista o crestere a numarului de spitale care au implementat acest protocol, au rezultate foarte bune, dar nu toate unitatile medicale au inteles ca trebuie sa raspunda foarte rapid. Inactiunea lor de pana acum a dus la decese, a dus la persoane care au ramas invalide pe viata, a dus la persoane care devin o povara pentru familii si pentru societate. Și acest lucru era evitabil! Managerii de spitale care nu au inteles ca trebuie sa asigure toate resursele pentru aplicarea acestor proceduri medicale sunt principalii vinovati. Nu au scuza! Multi s-au scuzat ca nu avut fonduri, ca nu au avut informatii, ca nu au avut specialisti. Eu cred ca nu au avut preocupare si nu au dat importanta acestui lucru”, a explicat presedintele ANPP. 

in conditiile in care Romania are cea mai mare rata de mortalitate prin AVC din Europa, Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor a lansat o campanie de preventie si educatie in sanatate denumita ”Eu stiu cauzele Accidentului Vascular Cerebral. Aleg sa previn!”. 

Potrivit datelor Societatii de Neurologie din Romania, 60 de mii de cazuri de accidente vasculare cerebrale se inregistreaza anual in Romania, iar 8.200 de pacienti mor in fiecare an in urma unui AVC.