Pneumologii atrag atentia ca fibroza pulmonara idiopatica este o boala rara, subdiagnosticata in Romania, dar care poate fi la fel de agresiva precum cancerul pulmonar. Orice simptom precum tusea seaca sau oboseala la eforturi aparent banale ar trebui sa-l duca pe pacient in cabinetul medicului pneumolog.

Am vorbit despre acest subiect cu prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, medic primar pneumolog si presedinta Societatii Romane de Pneumologie.

 

Ce este fibroza pulmonara idiopatica?

Asa cum ii spune si numele, reprezinta fibrozarea plamanului, adica intepenirea acestuia. Plamanul isi pierde elasticitatea, isi pierde miscarile normale si automat isi pierde performanta de a aduce oxigen organismului si de a scoate in afara, in mediul ambiental, dioxidul de carbon.

 

Cum se manifesta aceasta afectiune? Care sunt simptomele pe care le au pacientii cu fibroza pulmonara idiopatica?

Fibroza pulmonara idiopatica este o degenerare a plamanului de cauza necunoscuta. Esential si fundamental este ca aceasta boala este diagnosticata, nu numai in Romania, dar oriunde in lume, extrem de tarziu. De ce? Pentru ca nu are nimic specific. in general, pacientii sunt cu varste peste 50 de ani, fumatori sau fosti fumatori. Manifestarile esentiale nu sunt deloc specifice, respectiv dispnee – oboseala la eforturi. Initial, dispneea se manifesta la eforturi ceva mai mari si apoi din ce in ce mai mici. Și tusea, tusea neproductiva, tusea seaca, daca doriti. Or, de foarte multe ori, aceste simptome, la oamenii de peste 50 de ani, sunt puse fie in legatura cu fumatul, cand fumez de atatia ani e normal sa tusesc si sa expectorez, sau a imbatranirii, a faptului ca oamenii mai iau in greutate si ca, pur si simplu, imbatranirea inseamna o toleranta la efort mai mica, o oboseala mai mare. De foarte multe ori, acesti oameni ajung inclusiv in serviciile de cardiologie, pentru ca oboseala fara o cauza aparent pulmonara este pusa si pe seama implicatiilor cardiace, care, evident, pe masura ce trece vremea si omul are peste 50 de ani, apar si ele. Repet, fibroza pulmonara idiopatica se diagnosticheaza foarte tarziu. De aceea, mesajul nostru esential este ca, ori de cate ori un pacient are o tuse fara o cauza anume, o tusa seaca sau are aceasta oboseala, aceasta dispnee de efort fara o cauza clara, trebuie sa se adreseze medicilor specialisti penumologi.

 

Cum tratam fibroza pulmonara idiopatica? Exista sanse de vindecare?

Afectiunea este cronica, deci nu se vindeca. Și atunci, acesti pacienti, mai ales daca sunt diagnosticati tardiv, au o speranta de viata foarte scazuta. Deci este important sa fie diagnosticati cat mai devreme acesti pacienti. Daca inainte era o boala fara niciun fel de tratament care sa-i incetineasca evolutia extrem de severa si de scurta, in ultimii ani au aparut medicamentele antifibrotice, impotriva fibrozei. in  momentul in care boala este la inceput, acestea incetinesc evolutia bolii. Și automat exista pacienti care au multe boli cronice – au hipertensiune, au diabet, au BPOC, au astm – dar care isi desfasoara viata in niste conditii acceptabile. Deci si pentru acesti pacienti cu fibroza pulmonara idiopatica, daca boala este diagnosticata devreme, interventia terapeutica precoce va scadea agravarea excesiva si rapida a bolii si va oferi pacientilor o calitate a vietii mult mai buna.

 

Poate fi prevenita fibroza pulmonara idiopatica?

Preventia inseamna in primul si in primul rand sa nu fumati! intreruperea fumatului este esentiala pentru ca, la fel ca in orice fel de afectiune in care fumatul este cauza fundamentala, precum BPOC sau cancerul bronhopulmonar, abandonul fumatului reprezinta o interventie fundamentala. in rest, a te adresa in momentul in care ai simptome precum tuse sau oboseala la medicul pneumolog inseamna un lucru esential, pentru ca acest bilant medical periodic poate sa diagnosticheze la timp fibroza pulmonara idiopatica.