Creșterea salariilor cadrelor medicale nu este principala problemă pentru personalul din unitățile sanitare din România, ci inechitatea în ceea ce privește grila de salarizare pe diferite categorii, a declarat ministrul Sănătății, conf. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, în cadrul dezbaterii „Ora ministrului” desfășurate în plenului Senatului.

„Ce reclamă profesioniștii din sănătate? Evident, salarii mai bune, dar acest lucru nu este de ajuns. Ieri, am avut discuții cu un sindicat care anunță anumite acțiuni în perioada imediat următoare. Acești oameni, asistenți, asistente medicale, medici, nu cer de azi pe mâine o creștere neapărată de salarizare. Este un lucru foarte important. În primul rând doresc ca inechitățile din sistem să dispară. Deoarece, prin aplicarea consecutivă, a diverselor modificări la Legea 284 (din 2010, n.r.) au apărut aceste situații, care în acest moment fac ca diferența între diverse categorii de profesioniști din sănătate să fie foarte mică sau să nu existe, creând astfel false conflicte.”, a precizat conf. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

În acest sens, ministrul a precizat că se așteaptă proiectul de lege privind salarizarea personalului platit din fonduri publice care ar urma să rezolve acele inechități.

„Ce am făcut în ianuarie 2016 la sediul Ministerului Muncii - am avut întâniri cu membrii grupului de lucru, constituit în vederea elaborării proiectului de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Urmare a acestor întâlniri au fost solicitate și aduse Ministerului Muncii, cât și celui al Finanțelor Publice. Situația completată individual de funcții (...) a următoarelor drepturi: a salariului de bază, a scorurilor și a altor elemente. Toate aceste lucruri au fost centralizate și există un grafic al acestei legi, pe care o așteptăm cu interes și sperăm că va rezolva în primă instanță măcar aceste inadvertențe.”, a indicat ministrul Sănătății. 

SănătateaTV.ro