„Sănătatea este un drept, nu un privilegiu” a fost mesajul comun transmis de dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), și papa Francisc, cu prilejul întâlnirii celor doi la Vatican, pe 19 octombrie.

Conform unui comunicat de presă publicat ieri de OMS, cei doi lideri împărtășesc angajamentul de a îmbunătăți sănătatea și viața celor mai vulnerabili și mai marginalizați, din țările bogate și din cele sărace deopotrivă. „Multă vreme, în funcțiile pe care amândoi le-am ocupat înainte, dar și din pozițiile actuale, am muncit pentru a face mai bune viețile oamenilor săraci și vulnerabili. Mă bucur că papa Francisc sprijină eforturile noastre de a extinde dreptul la viață și la sănătate pentru toți. În mod particular, salut accentul pus de papă pe bunăstarea copiilor. Mă încurajează să îl aud spunând că este alături de noi și de toți cei care lucrează cu noi, încercând să asigure sănătate pentru toți, în mod special pentru cei mulți – inclusiv copiii – care trăiesc la periferia societății și care suferă de probleme de sănătate și de foame”, a declarat directorul general OMS.

Întâlnirea dintre dr. Tedros și papa Francisc vine în preambulul Conferinței globale despre îngrijirile primare de sănătate, care se va desfășura în zilele de 25 și 26 octombrie, la Astana, în Kazahstan. Conferința OMS marchează aniversarea a patru decenii de la Declarația istorică adoptată la Alma Ata și de la angajamentul luat atunci, de a asigura sănătate pentru toți. La Astana, anul acesta, delegații vor sprijini o declarație menită să revitalizeze îngrijirile primare de sănătate în întreaga lume. Scopul principal este acela de a concentra eforturile îngrijirilor de sănătate pe oameni și nu pe anumite boli sau tulburări, luând astfel în calcul toate aspectele și situațiile individuale din viețile oamenilor.

Medicina primară este un punct vital în eforturile globale de asigurare a acoperirii universale cu servicii de sănătate, în sine fiind și la baza obiectivului de dezvoltare durabilă privind o sănătate și o viață mai bune pentru toți.

Ultimul update: 24 octombrie 2018

SănătateaTV.ro