În fiecare zi, aproximativ 1,8 miliarde de copii cu vârsta sub 15 ani din întreaga lume (aproximativ 93% din copii) respiră aer poluat, iar acest lucru le periclitează sănătatea și dezvoltarea. De foarte multe ori, poluarea aerului pune în pericol viețile copiilor. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că 600.000 de copii au murit în 2016 din cauza infecțiilor acute de tract respirator datorate poluării aerului. În întreaga lume, unul din zece decese la copiii cu vârsta mai mică de cinci ani poate fi atribuit poluării aerului.

Aceste date îngrijorătoare fac parte din concluziile unui raport al OMS privind efectele poluării aerului asupra sănătății copiilor din întreaga lume. Rezultatele acestui raport au fost date publicității la 29 octombrie, în cadrul unui eveniment în premieră – prima conferință globală OMS pe tema impactului poluării aerului asupra sănătății.

În cadrul raportului se arată că, atunci când femeile însărcinate sunt expuse la er poluat, au risc mai mare de a naște prematur și de a avea copii cu o greutate mai mică la naștere. Poluarea aerului are și un impact negativ asupra neurodezvoltării și formării abilităților cognitive în primii ani de viață ai copilului. Poluarea aerului poate duce la declanșarea astmului la copii, dar și a unor forme de cancer. În plus, raportul OMS arată că atunci când copii respiră aer poluat, ei devin mai predispuși la dezvoltarea unor boli cronice în perioada adultă, inclusiv boli cardiovasculare.

Prima conferință globală OMS având ca temă impactul poluării aerului asupra sănătății se desfășoară în perioada 29 octombrie – 1 noiembrie la Geneva. În cadrul conferinței, cercetători din întreaga lume vor prezenta informații bazate pe dovezi privind impactul negativ pe care poluarea aerului îl are asupra sănătății și vor căuta soluții pentru a adresa această problemă. În același timp, această conferință reprezintă o oportunitate importantă pentru reprezentanții autorităților prezente la eveniment să lanseze inițiative și să-și asume implementarea unor demersuri pentru a reduce nivelul poluării aerului la nivel local și global.

Ultimul update: 29 octombrie 2018

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.