Începând cu acest an, Ziua Internațională a Podiatriei va fi marcată anual la 8 octombrie. Prin această acțiune se urmărește creșterea gradului de conștientizare cu privire la podiatrie atât pentru publicul larg cât și pentru profesioniștii și autoritățile din domeniul sănătății. Inițiativa dorește să devină cel mai mare eveniment dedicat sănătății piciorului din întreaga lume.

În România, conceptul de podiatrie a fost introdus în premieră de către Asociația de Podiatrie odată cu înființarea acestei organizații în anul 2015. Asociația de Podiatrie își propune promovarea podiatriei în România, dezvoltarea și recunoașterea meseriei de podiatru, alături de informarea și educarea populației în domeniul îngrijirii eficiente a picioarelor. Fondatorii au dorit înființarea acestei organizații având în vedere, în primul rând, problematica numarului mare de amputații realizate în România, dar și pentru a exista specialiști cu instruire specifică în îngrijirea piciorului.

„În România nu există această profesie, însă primii pași legați de podiatrie s-au făcut începând cu 2015, anul când s-a înființat în România, Asociația de Podiatrie. Considerăm extrem de importantă înființarea profesiei de podiatru și în România, având în vedere problematica amputațiilor, dar și raporarea la datele internaționale, care arată rolul podiatrului în echipa multidisciplinară care îngrijește piciorul diabetic, cât şi piciorul cu alte afecţiuni” a declarat Norina Gâvan, membru asociat al Federației Internaționale a Podiatrilor (FIP) şi reprezentantul regional pentru Europa al DFoot International.

România se confruntă cu un număr crescut al cazurilor de diabet, dar și al complicațiilor specifice acestei boli cronice. Federaţia Internaţională de Diabet estimează că, prin includerea podiatrilor în echipa multidisciplinară care îngrijeşte atât piciorul diabetic, cât şi piciorul cu alte afecţiuni, numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu până la 85%.

 „La nivel mondial, profesia de podiatru este deosebit de apreciată datorită importanței sale în primul rând în prevenția și reducerea amputațiilor din cauza diabetului zaharat” a declarat și conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, Președintele Asociației de Podiatrie.

Federația Internațională a Podiatrilor a început campania de conștientizare la nivel mondial din data de 20 septembrie a acestui an. La eveniment sunt așteptate să participe organizații din întreaga lume, personal medical și persoane fizice. Campania din acest an vizează în principal acțiuni în social media, gândite pentru a informa publicul din întreaga lume despre importanța sănătății picioarelor.  

Ultimul update: 15 octombrie 2018

SănătateaTV.ro