Schizofrenia este o tulburare psihică naturală ce afectează peste 200.000 de români, după ultimele statistice oferite de recensământul realizat în anul 2011.

”Schizofrenia este o afecțiune psihică naturală pe care mulți au încercat să o conteste, să spună că are o origine socială, că ar fi cauzată de de diverși factori. Nu se cunoaște ce anume determină această boală. Schizofrenia nu este o boală foarte frecventă, dar nu este o boală deloc rară. În România, după ultimele recensăminte, sunt peste 200.000 de persoane care se luptă cu această boală”, a declarat într-un interviu pentru www.sanatateatv.ro, prof. univ. dr. Florin Tudose, șef Departamentul de Psihiatrie din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București.

Schizofrenia a purtat încă din secolului al XIX-lea mai multe denumiri. Medicii psihiatri ai vremii au numit această tulburare psihică ”dementia praecox” sau ”demență precoce” pentru că foarte mulți tineri, la sfârșitul adolescenței, se confruntau cu grave tulburări psihice ale căror simptome erau asemănătoare cu cele ale demenței vârstnicilor.  

Contrar tuturor miturilor care susțin că schizofrenia se dezvoltă ca urmare a acțiunilor traumatizante prin care o persoană poate trece, prof. univ. dr. Florin Tudose susține că această tulburare psihică întotdeauna are o bază biologică. În ceea ce privește debutul schizofreniei, acesta este stabilit la sfârșitul adolescenței.

”Schizofrenia este o boală a tinereții. De regulă, schizofrenia debutează în perioada de la sfârșitul adolescenței și către vârsta de 25 de ani este maximum de debut. De altfel, schizofrenia poate debuta la o orice vârstă, însă consecințele debuturilor tardive sunt mult mai reduse”, a adăugat prof. univ. dr. Florin Tudose.  

SănătateaTV.ro