Schizofrenia este o tulburare psihica naturala ce afecteaza peste 200.000 de romani, dupa ultimele statistice oferite de recensamantul realizat in anul 2011.

“Schizofrenia este o afectiune psihica naturala pe care multi au incercat sa o conteste, sa spuna ca are o origine sociala, ca ar fi cauzata de de diversi factori. Nu se cunoaste ce anume determina aceasta boala. Schizofrenia nu este o boala foarte frecventa, dar nu este o boala deloc rara. in Romania, dupa ultimele recensaminte, sunt peste 200.000 de persoane care se lupta cu aceasta boala”, a declarat intr-un interviu pentru www.sanatateatv.ro, prof. univ. dr. Florin Tudose, sef Departamentul de Psihiatrie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.

Schizofrenia a purtat inca din secolului al XIX-lea mai multe denumiri. Medicii psihiatri ai vremii au numit aceasta tulburare psihica “dementia praecox” sau “dementa precoce” pentru ca foarte multi tineri, la sfarsitul adolescentei, se confruntau cu grave tulburari psihice ale caror simptome erau asemanatoare cu cele ale dementei varstnicilor.

Contrar tuturor miturilor care sustin ca schizofrenia se dezvolta ca urmare a actiunilor traumatizante prin care o persoana poate trece, prof. univ. dr. Florin Tudose sustine ca aceasta tulburare psihica intotdeauna are o baza biologica. in ceea ce priveste debutul schizofreniei, acesta este stabilit la sfarsitul adolescentei.

“Schizofrenia este o boala a tineretii. De regula, schizofrenia debuteaza in perioada de la sfarsitul adolescentei si catre varsta de 25 de ani este maximum de debut. De altfel, schizofrenia poate debuta la o orice varsta, insa consecintele debuturilor tardive sunt mult mai reduse”, a adaugat prof. univ. dr. Florin Tudose.