Schizofrenia este o tulburare extrem de gravă ce afectează în primul rând personalitatea individului.

”Schizofrenia, în primul rând, distruge nucleul personalității. În acest caz, personalitatea individului este disoaciată, este ruptă și parcă ansamblul caracteristicilor, gândirea, afectivitatea, voința, atenția, nu mai acționează unitar”, a declarat într-un interviu pentru www.sanatateatv.ro, prof. univ. dr. Florin Tudose, șef Departamentul de Psihiatrie, Spitalul Universitar de Urgență București.

Medicii psihiatri au încercat de-alungul timpului să împartă simptomele specifice schizofreniei în mai mai multe categorii. Astfel că majoritatea autorilor psihiatri au căzut de acord că autismul, izolarea, neconcordanța dintre afectivitate și idee, inversiunea afectivă, lipsa de rezonanță față de lumea exterioară sunt simptome caracteristice schizofreniei. Pe de altă parte, au existat și autori care au împărțit simptomele schizofreniei, în simptome pozitive și simptome negative. În categoria simptomelor pozitive, susține prof. univ. dr. Florin Tudose, intră prezența halucinațiilor și a ideilor delirante. În ceea ce privește simptomele negative, acestea se referă la negativism, autism, lipsa voinței.

Potrivit specialistului, terapia pentru schizofrenie s-a dezvoltat foarte mult ceea ce le permite pacienților să ducă o viață normală.

”Din fericire pentru epoca noastră au apărut tratamente tot mai complexe, medicamente tot mai eficiente și această cursă pentru medicamentul ideal în schizofrenie nu s-a oprit. Au apărut date noi în domeniul neuroștiințelor, radiologiei, date care au legătură cu această boală. Aceste date ne-au condus la noi tratamente, a apărut clasa neurolepticelor, medicamente de ultimă generație care sunt extrem de eficiente și mai ales au mai puține efecte adverse decât medicamentele clasice”, a precizat prof. univ.dr. Florin Tudose.

SănătateaTV.ro