Diabetul zaharat este o boală cronică foarte răspândită. Se estimează că, la nivel global, una din unsprezece persoane suferă de diabet. Deși diagnosticul de diabet zaharat nu afectează speranța de viață a pacienților, complicațiile acestei boli pot avea efecte negative asupra calității vieții.

Neuropatia diabetică, una dintre complicațiile cronice ale diabetului, afectează până la 66% din persoanele cu diabet. Întrucât boala se instalează treptat, fară simptome evidente în primă instanță, în multe cazuri pacienții nu știu că au această complicație.

 

Ce înseamnă screeningul de neuropatie diabetică

 

Neuropatia diabetică ar putea fi depistată în stadiile incipiente, prin intermediul unor programe de screening. Screeningul presupune anamneza pacientului și o serie de teste clinice. Majoritatea pacienţilor cu neuropatie diabetică prezintă de cele mai multe ori simptome sau semne specifice, care ar trebui recunoscute imediat de clinician. În lipsa unui control eficient, neuropatia diabetică favorizează apariția ulcerațiilor, un factor de risc pentru amputațiile la nivelul picioarelor.

„În jur de unul din zece pacienți prezintă simptomatologie evidentă de neuropatie diabetică atunci când se pune diagnosticul de diabet zaharat, în timp ce, după 25 de ani de la depistarea diabetului, aproximativ unul din doi pacienți are semne clinice de neuropatie”, a explicat prof. dr. Gabriela Radulian, președinta Societății de Neuropatie Diabetică.

Conform celor mai recente recomandări ale Asociației Americane de Diabet, screeningul neuropatiei diabetice trebuie efectuat imediat după diagnosticarea diabetului zaharat de tip 2 și la cinci ani după diagnosticul diabetului zaharat de tip 1. Acest screening trebuie repetat cel puţin anual, deoarece complicaţiile diabetului zaharat se dezvoltă treptat. Cu cât creşte durata de evoluţie a bolii, cu atât este mai mare riscul de complicaţii cronice.

 

Controlul glicemic eficient previne instalarea neuropatiei diabetice

 

Riscul de complicații este mai mare în condiţiile unor valori glicemice necontrolate. De aceea,  asigurarea unui control glicemic eficient este crucial pentru reducerea riscului de dezvoltare a neuropatiei diabetice.

De altfel, Federația Internațională de Diabet atrage atenția că un management strict al nivelului glucozei din sânge, caracterizat prin valori ale hemoglobinei A1c (media valorilor glicemice pe trei luni) sub 7% poate conduce la o scădere cu 35% a riscului de amputații la nivelul piciorului.

Ultimul update: 14 decembrie 2018

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.