În urma adoptării proiectului legislativ antifumat de către Parlamentul României în 15 decembrie 2015, legea care interzice fumatul in spațiile publice a fost contestată la Curtea Constituțională a României de către un grup de parlamentari.

Astfel, promulgarea legii, anunțată de către Președintele Klaus Iohannis, este întârziată până la rezolvarea sesizării de neconstituționalitate, care vizează definiția spațiului public închis, presupuse aspecte discriminatorii față anumite grupuri de fumători în raport cu altele, precum și interzicerea vânzării la bucată a țigărilor de foi.

În acest context, Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, Președintele Societății Române de Cardiologie, Prof. univ. dr. Florin Mihălțan, Președintele Societății Române de Pneumologie, Conf. univ. dr. Ioan Mircea Coman, Președintele Fundației Inimii împreună cu Deputatul Aurelia Cristea, inițiatoarea modificării Legii 349/2002 și Cornel Radu-Longhin, Secretar General al European Network for Smoking and Tobacco Prevention au transmis o scrisoare deschisă adresată tuturor, în care analizează argumentele expuse în sesizarea de neconstituționalitate depusă la Curtea Constituțională a României.

Astfel, semnatarii afirmă că sesizarea se bazează pe trei premise eronate, respectiv că Legea 349 – modificată ar fi o lege antifumători, o „confuzie în interpretarea <<fumătorului proprietar>>, perceput ca fiind <<stăpân>> cu drepturi absolute în spațiul său privat, inclusiv acela de a ignora dreptul la sănătate al membrilor familiei sale”, precum și o speculație a definiției „spațiului public închis”, așa cum este folosită în textul legii, prin care se încearcă extinderea acesteia și la locuințele private.

„Considerăm că sesizarea este o tentativă de inducere în eroare prin prezentarea fumătorilor drept victime ale unei Legi discriminatorii. Această tentativă, este instrumentată prin:

Trunchierea Art. 26 din Constituție prin omiterea părții din text care limitează libertatea de sine a fumatorului. Ignorarea semnificației „zonei de tranzit din aeroporturile internaționale” și, respectiv,a condițiilor de detenție din penitenciarele de maximă siguranță. Ignorarea motivației pentru care se interzice vânzarea la bucată a trabucurilor.”, se precizează în document. 

Concluzionând, semnatarii scrisorii subliniază că „Această tentativă de inducere în eroare a bunului simț (în fapt o tergiversare a ridicării României la nivelul vecinilor săi și al majorității zdrobitoare a țărilor Comunității Europene) se poate întoarce exact împotriva minorității fumătoare ale cărei drepturi pretinde că le apară. Prin toate acestea, sesizarea este o ofensă la adresa Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, a majorității Parlamentare de 81% și, de fapt, a tuturor cetățenilor țării (fumători și nefumători) (...) Prin actualele ei modificări, Legea 349 aduce, de fapt, la nivel de reciprocitate respectul de care se bucură în prezent fumătorii cu respectul pe care îl merită, în aceeași măsură, nefumătorii. Este, prin urmare, o Lege a Respectului Reciproc.”

Scrisoarea deschisă integrală o puteţi găsi aici. 

SănătateaTV.ro