Trei mese de operație manevrabile prin telecomandă, lămpi cu sistem video - care permit transmiterea în timp real a imaginilor - și paturi de ultimă generație. Sunt dotările de care beneficiază acum Secția de Ortopedie de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu", din Capitală. Totul a costat șase milioane de lei, fonduri de la Ministerul Sănătății. Urmează și alte dotări, în valoare de 4,5 milioane de lei. 

"Sunt 34 de paturi, 28 funcționale, pentru că urmează să finalizăm și clădirea cea nouă și atunci vom avea o secție funcțională cu 34 de paturi. Trei săli de operație dotate la nivelul cel mai înalt. Mai urmează încă aparate - care sunt încă în curs de achiziție – să completeze dotarea acestei secții. Și mă refer aici la un sistem de artroscopie performant, la un sistem de monitorizare". a spus Sorina Pintea.

 

Mese manevrabile prin telecomandă

 

Cele trei mese din blocul operator sunt  mobile și pot fi manevrate prin telecomandă. Astfel, nu mai există problema transportului. Pacienții pot fi deplasați cu tot cu masă, fără să fie ridicați. 

"În Luxemburg există o singură masă din aceasta, noi avem trei",  spune conf. dr. Alexandru Ulici, managerul Spitalului  Clinicde Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu". 

 

În caz de cutremur, Grigore Alexandrescu e pregătit să primească adulți

 

Totodată, noile mese pot suporta o greutate de până la 450 de kilograme.  Astfel încât să poată fi folosite și pentru adulți, în caz de calamitate. 

"Suntem pregătiți să fim versatili. La cutremurul din 1977 la Grigore Alexandrescu au fost aduși foarte, foarte mulți adulți. Nu mai avem unde să-i trimitem, trebuie să poată fi rezolvați aici. Și tot spitalul are această capacitate de versatilitate", a explicat managerul unității medicale.

"În caz de calamitate, nu se mai pune problema că e spital de  copii sau de adulți. E un spital de urgență, dintre cele șase pe care le are Bucureștiul.  În aceste condiții, ne putem gândi că adulții pot fi aduși aici. Și atunci tot ce s-a achiziționat în ultima perioadă poate fi convertit pentru adulți", a precizat 'și Sorina Pintea.

 

Paturi și lămpi de operație de ultimă generație

 

Și lămpile din cele trei săli de operație modernizate sunt speciale. Lumina acestora își poate modifica culoarea, astfel încât să facă diferența între țesutul sănătos și cel tumoral. Lămpile au și sistem video. Astfel, intervențiile chirurgicale pot fi urmărite în timp real. 

"Pe de o parte, are scop didactic. Pe de altă parte, la  intervențiile dificile poate să mai stea un alt chirurg și să observe cum se desfășoară intervenția chirurgicală, dacă i se pare că e ceva în neregulă să poată să intervină. Este practic chirurgul care trebuie să pună totul în ordine și care vede la un moment dat dacă ceva nu funcționează cum trebuie. E un concept nou în chirurgie în acest lucru",  a explicat conf. dr. Alexandru Ulici. 

Secția de Ortopedie de la Grigore Alexandrescu beneficiază acum și de paturi de ultimă generație, complet dotate pentru rezolvarea cazurilor complexe de traumatologie ortopedică. Totodată, paturile  asigură un confort deosebit pacienţilor și sunt considerate cele mai sigure de pe piaţa medicală.

"Sunt paturi foarte performante. La fel ca mesele de operație, și ele sunt versatile, și ele se pot transforma. Sunt paturi care cântăresc pacienții, care – pot să spun așa – se învârt după Soare", a spus managerul spitalului.

"Ce am văzut aici este un lucru pe care cred că acest spital îl merita de foarte multă vreme. Dar nu spitalul, ci micuții pacienți care îi trec pragul zilnic. 1.200.000 de copii sunt văzuți anual de acest spital. Lunar, 30.000 de consultații. Între 250 și 300 de operații doar pe această secție de Ortopedie", a declarat Sorina Pintea.

 

Ce urmează

 

"Urmează să vină luna viitoate aparatura pentru chirurgie, laparoscoape, turnuri laser. Deci toată dotarea pentru un spital de vârf .(…) În primul rând, la Ortopedie, de exemplu, vom aplica neuromonitorizarea, în toate cazurile de intervenție pe coloanal vertebrală, ceea ce va permite o rezolvare mai amplă a malformațiilor congenitale, de exemplu, în coloană. E doar un exemplu din câte putem să facem", a mai precizat conf. dr. Alexandru Ulici.

Ultimul update: 21 august 2019

SănătateaTV.ro