Administrarea zilnică a suplimentelor pe bază de seleniu nu combate cancerul, susţin experţii care au revizuit dovezile disponibile. Cercetătorii au analizat 55 de studii care includ peste un milion de persoane, potrivit bbc.co.uk.

Miturile potrivit cărora seleniul are puteri miraculoase în vindecarea cancerului au fost infirmate de oamenii de ştiinţă care nu au găsit nicio dovadă între administrarea de seleniu şi vindecarea cancerului de piele sau de prostată. Ei au mai arătat că seleniul luat pe o perioadă mare de timp poate avea efecte toxice.

 

Autorul studiului, dr. Gabriel Dennert, de la Institutul pentru Cercetarea Interdisciplinară a Sănătăţii, a declarat că „nu am găsit nicio dovadă pentru a putea recomanda administrarea regulată de suplimente de seleniu pentru prevenţia cancerului la oamenii care au sau nu suficient seleniu în organism.”

 

În cantităţi mici seleniul este esenţial pentru sănătate şi contribuie la creşterea capacităţii sistemului imun de a lupta împotriva bolilor şi infecţiilor. Foarte multe alimente precum tonul, pastele sau nucile conţin seleniu.

 

De-a lungul timpului au fost realizate numeroase studii menite să evidenţieze importanţa seleniului în prevenirea cancerului. Unele dintre ele au suţinut efectele benefice ale seleniului în timp ce altele le-au infirmat eficienţa. Ultimul studiu efectuat elimină ipoteza potrivit căreia suplimentele de seleniu pot combate cancerul.

 

Responsabilul de comunicare în sănătate de la Centrul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie, Yinka Ebo, a declarat că: „oamenii ar trebui să se gândească de două ori înainte de a lua suplimente pe bază de seleniu. Cea mai bună metodă de a obţine necesarul de vitamine şi minerale pentru organism este dieta sănătoasă care să includă o varietate de fructe şi legume, acest lucru putând ajuta în prevenţia cancerului.” Yinka Ebo a mai adăugat că nu este necesar ca oamenii sănătoşi să ia suplimente pe bază de seleniu. Unele persoane sunt sfătuite să ia astfel de suplimente sub supraveghere medicală şi ar trebui să vorbească cu medicul lor dacă există îngrijorări în acest sens”, a conchis, reprezentantul Centrului de Cercetare a Cancerului.

SănătateaTV.ro