Seminţele de fenugreek importate din Egipt în Franţa şi Germania în 2009 şi 2010 au jucat un rol în intoxicaţia cu bacteria E.coli, potrivit Agenţiei Europene pentru Siguranţă Alimentară EFSA, transmit AP şi AFP. Epidemia cu E.coli a produs 47 de decese în Europa, dintre care 46 de cazuri au fost înregistrate doar în Germania. O persoană a murit în Suedia.

În comunicatul de presă transmis de cele două agenţii se precizează că “există încă multă incertitudine dacă într-adevăr aceasta este cauza comună a tuturor infecţiilor, întrucât până în prezent nu există rezultate pozitive bacteriologice”.

 

Într-o “evaluare rapidă a riscurilor” condusă cu Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), ca urmare a recentelor cazuri semnalate la Bordeaux (sud-vestul Franţei), agenţia europeană cu sediul la Parma (Italia) evocă în mod clar pista egipteană. Ancheta asupra intoxicaţiei “progresează şi a arătat că până în prezent seminţele de fenugreek importate din Egipt în 2009 şi/sau 2010 sunt implicate în două declanşări de intoxicaţii în Germania şi Franţa”, a indicat această evaluare comună a celor două organisme europene. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că ea consideră apariţia unui focar în Franţa separat. Raportul afirmă că sunt necesare investigaţii suplimentare.

SănătateaTV.ro