Ultima săptămână de iarnă a fost marcată de o tendință descrescătoare a activității gripale, arată cel mai nou raport dat publicității la 28 februarie de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

 

Unsprezece decese raportate săptămâna trecută

 

La nivel național, în săptămâna 18-24 februarie s-au înregistrat 1.364 de cazuri de gripă clinică și 11 decese. Prin comparație, în săptămâna anterioară se înregistraseră 1.534 de cazuri de gripă clinică și 27 de decese.

De la debutul acestui sezon gripal până în prezent au fost înregistrate 158 de decese confirmate cu virus gripal, față de 129 în întreg sezonul precedent, arată raportul CNSCBT.

Cele mai multe decese cauzate de gripă în acest sezon au fost înregistrate în județul Prahova – 32. Urmează București – 19 decese cauzate de gripă – și Constanța – 11 decese.

 

Recomandările pentru populație se mențin

 

Obiectivul în acest moment, spun specialiștii de la CNSCBT, este reducerea numărului de decese și de cazuri severe de gripă. În acest sens, CNSCBT întărește recomandările făcute anterior populației.

·        -  consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuală indicație de spitalizare;

·        - izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

·        - respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică folosință sau tuse/strănut la nivelul regiunii interne a articulației cotului);

·         - igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

·         - evitarea aglomerațiilor;

·         - triaj epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie.

Ultimul update: 1 martie 2019

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.