La 26 noiembrie, Ministerul Sănătății a anunțat demararea unui proiect ce vizează crearea și implementarea serviciilor comunitare integrate pentru combaterea sărăciei și a excluziunii sociale. În cadrul acestui proiect, persoanele afectate de sărăcie din 139 de comunități rurale și mic urbane cu marginalizare severă și peste medie vor beneficia de servicii medico-socio-educaționale adaptate tuturor nevoilor identificate.

Timp de 28 de luni, în cele 139 de comunităti se vor oferi servicii integrate de sănătate, sociale, de educație, dar și de ocupare, locuire și acces la documente de identitate, se precizează într-un comunicat de presă emis de Ministerul Sănătății. Fiecare caz medico-social va fi evaluat de o echipă mixtă, formată din specialiști în domeniul  medical, social și educațional, care se vor coordona, astfel încât fiecare persoană să fie îndrumată și ajutată să acceseze toate serviciile de care are nevoie.

Echipele comunitare integrate vor urmări:

  • supravegherea stării de sănătate a copilului și a gravidei, comportamente favorabile sănătății, sănătatea reproducerii, planificarea familială, nutriție, mișcare, eliminarea comportamentelor dăunătoare sănătății, furnizarea de servicii de profilaxie primară și secundară precum și de asistența medicală la domiciliu, curativă și de recuperare, monitorizarea accesului la servicii de sănătate;
  • creșterea nivelului de educație, reducerea abandonului școlar și a participării școlare scăzute, îmbunătățirea performanțelor școlare, accesul la programe de educație informală, accesul la servicii de consiliere școlară și orientare în carieră;
  • sprijinirea participării la viața socială și activarea suportului social și al vecinătății, dezvoltarea și aplicarea strategiilor de dezvoltare individuală, familială și comunitară pe termen lung.

Proiectul POCU 122607 se va derula în perioada 2018-2022 și va fi implementat de Ministerul Sănătății în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și cu Ministerul Municii și Justiției Sociale, în calitate de lider de proiect.

Ultimul update: 26 noiembrie 2018

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.