Proiectul „Newborn – Oncofertilitate” va putea fi accesat de la 1 noiembrie, anunță Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale din București (ASSMB). Obiectivul proiectului îl reprezintă soluția de prezervare a potențialului fertil al fiecărui pacient diagnosticat cu cancer, prin prelevarea și crioconservarea spermei și ovocitelor, pentru o perioadă de cinci ani, se arată în regulamentul de implementare. ASSMB estimează că 313 persoane – 138 de femei și 175 de bărbați – vor putea beneficia gratuit de procedură.

La acest program pot aplica femeile până în 35 de ani și bărbații cu vârsta până în 45 de ani, cu domiciliul stabil în București sau viză de reședință dobândită cu cel puțin șase luni înainte de începerea proiectului. Pentru înscrierea în proiect, este nevoie de indicația privind prelevarea și crioconservarea spermei/ovocitelor de la medicul specialist oncolog, hematolog, ginecolog, urolog sau chirurg. Includerea în program se face personalizat în funcție de vârstă, tipul de cancer, stadiu, imunohistochimie, indicație de la medic specialist. Cei care fac solicitarea trebuie să depună la ASSMB un dosar care să cuprindă: cerere tip, carte de identitate – copie și original, document tip eliberat de medicul specialist (oncolog, hematolog, ginecolog, urolog sau chirurg) cu diagnosticul de cancer și indicația privind prelevarea și crioconservarea spermei/ovocitelor, declarație de consimțământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal. Dosarul va fi analizat de o comisie, care va aproba sau respinge solicitarea. Cu decizia de aprobare pentru includerea în proiect, solicitantul se va prezenta la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. dr. Panait Sîrbu” București, pentru programare și efectuarea procedurii de prezervare a fertilității. La final, spitalul va transmite către ASSMB factura pe fiecare pacient în vederea decontării. Bugetul alocat de Primăria București este de 189.665,67 euro.

Opțiunea de a prezerva fertilitatea pacienților înainte de începerea tratamentului oferă speranță, la momentul diagnosticării, pentru viitoarele familii. Oncofertilitatea este definită ca domeniu ce unește oncologia cu medicina reproductivă, cu scopul de a oferi opțiuni de prezervare a fertilității la pacienții care suferă de cancer. Tratamentele oncologice nu acționează doar la locul pentru care sunt administrate, ci și asupra celorlalte celule, în special a celor cu diviziune rapidă, cum sunt cele gonadice. După aceste tratamente, infertilitatea poate fi o complicație temporară sau permanentă.

Ultimul update: 19 octombrie 2018

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.