Persoanele cu tulburări de spectru autist ar putea avea acces la servicii integrate de sănătate, sociale și de educație. Ministerul Sănătății (MS), Ministerul Educației Naționale, Ministerul Finanțelor Publice și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au încheiat un protocol de colaborare care vizează dezvoltarea programelor destinate persoanelor cu tulburări de spectru autist (TSA). Anunțul a fost făcut cu prilejul Zilei internaționale de conștientizare a autismului - 2 aprilie. Încheierea protocolului vine în sprijinul persoanelor cu autism - vor fi alocate fonduri astfel încât fiecare pacient diagnosticat cu această afecțiune să beneficieze săptămânal de cinci ore de terapie complementară actului medical. Terapia va fi susținută de specialiști în psihoterapie și psihopedagogie specială. Serviciile integrate de sănătate (evaluare, diagnostic și servicii conexe) vor fi acordate prin Programului național de sănătate mintală (PNSM), în cadrul căruia va fi înființat un nou subprogram.

De asemenea, vor fi organizate programe de instruire a cadrelor didactice, consilierilor școlari și asistenților sociali din sistemul educațional. Pentru sprijinirea părinților copiilor diagnosticați cu TSA, va fi dezvoltat subprogramul de educație parentală din cadrul PNSM. De altfel, activitățile derulate prin acest program au ca obiectiv principal sprijinirea copiilor cu tulburări de spectru autist.

În perioada 2013-2018, medicii de familie au fost instruiți pentru realizarea screeningului precoce, o investigație necesară în identificarea timpurie a copiilor cu TSA. De altfel, prin acest program au fost achiziționate teste standardizate, iar testarea copiilor se efectuează în zece centre din țară, de către 146 de specialiști. În vederea depistării precoce în cazul tulburărilor de dezvoltare pentru copii și adolescenți, Ministerul Sănătății a elaborat și un manual de instruire pentru consilierii școlari, iar șase sute de consilieri au fost instruiți în perioada 2016-2017. Accent s-a pus și pe educația parentală, iar MS a elaborat un manual pentru părinți care-i ajută să dezvolte abilitățile sociale și emoționale ale copiilor. Manualul conține informații practice și vine în sprijinul părinților pe etape de vârstă în procesul de creștere și îngrijire a copiilor.

Ultimul update: 3 aprilie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.