Complexul dinţilor strâmbi începe în copilărie și persistă și în viața de adult. De aceea, zâmbetul perfect este un deziderat estetic al multor adulți, drept pentru care apelează la tratamente ortodontice – care au scop alinierea perfectă a danturii. Din momentul în care o persoană decide că acestea din urmă sunt o soluție și apelează la un aparat dentar, atunci ea trebuie să știe că acest lucru reprezintă o responsabilitate importantă - pentru că e necesară o atenție deosebită pentru a proteja aparatul dentar.

 

Un prim pas în acest sens este acordarea unei atenții deosebite în cazul perierii dinților. Astfel, dacă perierea de două ori pe zi este recomandarea standard de igienă orală, atunci când persoana poartă aparat dentar, stomatologii indică eficientă spălarea după fiecare masă (chiar şi după micile gustări din timpul zilei sau din noapte). Acest lucru se indică pentru că atunci când se poartă un aparat dentar sunt șanse ca particulele de alimente să se prindă în aparatul dentar şi, când acestea sunt lăsate timp îndelungat pe dinţi, să crească riscul dezvoltării unor probleme dentare, se precizează într-un comunicat de presă. În acest sens, specialiștii recomandă folosirea unei periuţe de dinţi cu peri moi și rotunzi sau o periuţă de dinţi electrică.

 

„Începeţi prin a vă clăti gura cu apă, pentru a aduna mâncarea blocată pe aparatul dentar. Este important să vă spălaţi pe fiecare dinte de pe linia gingiei, cât și deasupra și dedesubtul aparatului dentar. Periaţi linia gingiei în primul rând prin ţinerea periuţei de dinţi la un unghi de 45 de grade. Se clăteşte din nou după periaj pentru a îndepărta toate resturile de mâncare”, a explicat în același comunicat de presă, dr. Andra Custură, medic stomatolog.

 

Printre metodele de igienă a dinţilor și aparatului dentar, medicul menționează ața dentară, peria interdentară, irigatorul oral sau ceara orală.

 

„Folosiţi aţa dentară cel puţin o dată pe zi. Asiguraţi-vă că aceasta intră sub dinţi, dar şi sub aparatul dentar. Pentru a curăţa mai uşor pe sub fire, există un dispozitiv special care se poate cumpăra din farmacii. Aţa cerată este mai uşor de folosit decât ața normală, pentru că alunecă între dinţi şi poate curăţa foarte bine zonele mai greu accesibile atunci când purtaţi aparat dentar. Dacă aveţi spaţiu mai mare între dinţi, puteţi folosi o perie interdentară (care pătrunde între dinţi şi funcţionează mai bine decât aţa dentară obişnuită). O altă opţiune pentru zonele greu accesibile este un irigator oral. Fluxul sau de apă care pulsează poate îndepărta placă şi resturile alimentare aflate între dinţi şi pe aparatul dentar. De asemenea, nu uitaţi de clătirea la final cu o apă de gură specială. Toate acestea duc la o bună  igiena  orală şi previn apariţia cariilor şi pierderea dinţilor. Dacă sunteţi prinşi fără o periuţă de dinţi, clătiţi energic gura cu apă simplă sau apă de gură şi periaţi dinții cât mai curând posibil. De asemenea, în cazul în care aparatul dentar sau firele irită interiorul buzelor, puteţi plasa o ceară specială pe ele pentru a preveni acest lucru. Puteţi cumpăra acesta ceară de la farmacii sau întrebaţi medicul stomatolog sau ortodont şi veţi primi cele mai bune sfaturi”, a precizat dr. Andra Custură.

 

În plus, atunci când o persoană poată aparat dentar, aceasta trebuie să acorde atenție și la ceea ce mâncă. De exemplu, atunci când se consumă prea multe alimente care conţin zahăr şi amidon, atunci placa dentară se va forma de-a lungul aparatului dentar (care poate determina colorarea dinţilor, precum și carii sau boli ale gingiilor). Stomatologul indică persoanelor cu aparat dentar să evite consumarea alimentelor lipicioase și gumate (fructe uscate, caramel, caramele, porumb fiert sau gumă de mestecat), precum și a acelora solide (nuci, floricele de porumb sau carnea de vită) – cele din urmă putând provoca în plus ruperea firelor sau slăbirea aparatului. De asemenea, tot pe lista alimentelor pentru care este necesară o atenție sporită din partea persoanei ce poartă un dispozitiv de estetică dentară sunt merele și morcovii cruzi, care, prin textura lor pot deteriora firele acestuia. Pentru a evita orice problemă de acest fel, dr. Andra Custură recomandă persoanelor care poartă un astfel de aparat să taie in bucăți alimentele crocante și să aibă o mușcătură de dimensiuni mici.  

SănătateaTV.ro