Sindicaliștii din sănătate susțin că decizia ministrului de a trimite “pacienți acoperiți” în spitale este ilegală. Reprezentanții Federației “Solidaritatea Sanitară” spun că în locul “Pacientului acoperit” sunt de preferat strategiile “Pacientul finanțat” și “Manageri competenți”.

 

Reacția sindicaliștilor din sănătate vine după ce ministrul Sorina Pintea a anunțat că a trimis “pacienți acoperiți” în spitale care să identifice angajații care condiționează actul medical de mită.

 

Reprezentanții federației atenționează că experții Ministerului Sănătății care au venit cu această soluție au încălcat prevederile din Codul de Procedură Penală în care se arată că:

“Este interzis organelor judiciare penale sau altor persoane care acţionează pentru acestea să provoace o persoană să săvârşească ori să continue săvârşirea unei fapte penale, în scopul obţinerii unei probe.”

Sindicaliștii avertizează că, în acest moment, există o provocare pentru comiterea unei infracțiuni.

„Noi suntem deja obișnuiți cu lipsa capacității de a înțelegere a legii de care dau dovadă unii dintre funcționarii Ministerului Sănătății. Cel mai bun exemplu îl constituie membrii comisiei de negociere a contractului colectiv de muncă la nivel de sector, problema concediilor de odihnă suplimentare fiind generată de incompetența juridică din partea acestora. Faptul că un economist stabilește interpretările juridice ale comisiei MS la aceste negocieri și lipsa de legătură cu legea pe care o regăsim în multe din răspunsurile acestei instituții poate fi considerată o problemă ce trebuie privită din perspectiva corupției. Atitudinea multora dintre funcționarii acestei instituții, absența unui sistem transparent de gestionare a solicitărilor etc. sunt tot atâtea motive pentru a deschide un front anticorupție la acest nivel.”, se arată în comunicatul Federației Solidaritatea Sanitară.

Aceștia atrag atenția că și managerii unităților sanitare fac parte din același tablou.

“Ca de obicei, sunt ratate instrumentele juridice și instituționale aflate deja la îndemâna MS, preferându-se idei netestate (și ilegale), ce riscă să producă mai mult rău decât bine.”, mai spun sindicaliștii.

Reprezentanții federației mai arată că Institutul Clinic Fundeni este un exemplu de rele practici din perspectiva relațiilor de muncă și dialog social. În plus, sindicaliștii mai spun că lipsesc dovezile care să susțină ideea creșterii/rămânerii nemodificate a fenomenului corupției cât timp ministerul a stopat publicarea datelor centralizate din spitale.

Ultimul update: 17 iulie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.